Kraftringens erfarenheter av säkerhetsklassning

Publicerat av: Annika Johannesson ·

Kraftringen fick praktisera ”learning by doing” när säkerhetsklassningen bytte huvudmannaskap. MarieLouise Arendt är säkerhetschef på Kraftringen, som har lång erfarenhet av säkerhetsprövningar, delade med sig av lärdomar på vägen.

 

Lagändringen som gjordes 2019 innebar att Kraftringen fick en ny part när det gällde säkerhetsklassning av personal. Från att tidigare vänt sig till Svenska kraftnät, skulle Kraftringen istället ta kontakt med kommunen om inklassning i säkerhetsklass och framställan om registerkontroll.

Detta var inget konstigt i teorin, men visade sig bli desto knepigare i praktiken. MarieLouise Arendt ger en livfull skildring av alla turer som var, innan både hon och kommunen hade lärt sig om alla steg som Svenska kraftnät tidigare haft full kontroll på.

– Jag önskar att Säpo tar fram material som stöd för oss som ska säkerhetsklassa personal. De skulle behöva berätta hur blanketterna hänger ihop, någon slags lathund hade varit bra. Och film eller webbinarium med tips för tillsynsmyndigheten, liksom för oss som har en tillsynsmyndighet, konstaterar MarieLouise Arendt.

Se hela föredraget:


Presentation (pdf)

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Politik och kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se