Genomföranderegler för energieffektivitetsdirektivet på remiss

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Klimat- och näringslivsdepartementet skickade den 8 juli ut omfattande lag- och förordningsförslag för att genomföra det omarbetade direktivet om energieffektivitet på remiss. Bland annat föreslås ändringar i fjärrvärme- respektive fjärrkylelagen, lagen om kostnadsnyttoanalyser och en ny lag om energiledningssystem och energikartläggningar i företag.

Genomförandet av energieffektivitetsdirektivet innebär en rad nya krav på bland annat utökad kundskyddslagstiftning i fjärrvärmelagen som också är viktiga i relation till Energimarknadsinspektionens pågående utredning om stärkt kundskydd.

Erik Thornström, ansvarig för styrmedel, energianvändning och resurseffektivitet på Energiföretagen kommenterar fningsförslaget:

– Många förslag är rimliga men ytterligare detaljkrav måste också vägas mot nyttan i förhållande till den administrativa bördan. Krav på regelbundna energikartläggningar och energiledningssystem är positivt för större företag men tröskelvärdena för vilka som omfattas borde höjas. Detta skulle kunna vara ett rimligt regelförenklingsförslag som EU-kommissionen skulle kunna lyfta i de förestående omnibus-processerna kring energilagstiftningen för att fokusera kraven på företag med mer betydande energianvändning.

Erik Thornström tillägger:

– Ett positivt delförslag från Energimyndighetens fjärr- och kraftvärmestrategi som nu tas vidare är att det föreslås att industriaktörer som står inför nyinvesteringar ska utvärdera geografisk placering och de ekonomiska förutsättningarna att få avsättning för spillvärme.

I korthet innehåller remissen förslag till ny reglering om bland annat följande:

  • Krav på att genomföra regelbundna energikartläggningar för företag med en årlig energianvändning >10 TJ (ca 2,8 GWh).
  • Krav på energiledningssystem införs för företag med en årlig energianvändning >85 TJ (ca 23,6 GWh).
  • Krav på kostnadsnyttoanalyser vid planering eller omfattande uppgradering utökas med nya lägre effektgränser på 10 MW för el- eller värmeproduktionsanläggningar, industrianläggningar >8MW, s.k. tjänsteanläggningar >7MW respektive datacenter >1MW.
  • Krav på vilka uppgifter som ska finnas i avtal om fjärrvärme och fjärrkyla, informationsgivning, klagomålshantering, val av betalningssätt med mera utökas i fjärrvärme- respektive fjärrkylelagen.
  • Fjärrvärme- eller fjärrkyleföretag vars fjärrvärme- eller fjärrkylesystem >5 MW inte är effektivt enligt den stegvis skärpta definitionen i energieffektivitetsdirektivet ska upprätta en plan för hur fjärrvärme- eller fjärrkylesystemet kan bli effektivt.
  • Regeln i miljöbalken om att alla som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd, som inte är av försumbar betydelse, i första hand ska använda förnybara energikällor föreslås ändras till fossilfria energikällor.

Flertalet lagändringar föreslås träda i kraft den 1 juli 2026, vilket innebär att genomförandet blir försenat i förhållande till direktivets krav på att nationell lagstiftning ska finnas på plats i oktober 2025.

Remisspromemorian i sin helhet kan läsas här. Remisstiden pågår till och med den 4 november.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Erik Thornström

Erik Thornström

Ansvarig skatter och styrmedel - resurseffektivitet och energianvändning
Enhet: Energi & Politik
Telefon: 08-677 27 08
E-post: erik.thornstrom@energiforetagen.se