Efterlängtat att regeringen tar fjärr- och kraftvärmestrategin vidare
Publicerat av: Daniel Löfstedt ·
Vid en pressträff på torsdagen presenterade regeringen ett antal åtgärder på energiområdet. Bland annat får Svenska kraftnät i uppdrag att utreda elområdesindelningen och tillsammans med Energimyndigheten får de även uppdraget att beskriva vattenkraftens förmågor och betydelse på nationell, regional och lokal nivå. Energimyndigheten ges dessutom i uppdrag att utreda fjärr- och kraftvärmens förutsättningar.
– Det är välkommet och efterlängtat att regeringen nu tar vidare flera av förslagen från Energimyndighetens fjärr- och kraftvärmestrategi, säger Erik Thornström, ansvarig för styrmedel och skatter på Energiföretagen.

Svenska kraftnät får i uppdrag att utreda elområdesindelningen och där vill regeringen se färre områden. Tre alternativa indelningar ska analyseras: Sverige indelat i ett elområde, Sverige indelat i två elområden där elområdesgränsen motsvarar nuvarande Snitt 2, samt Sverige indelat i flera elområden motsvarande ett av Acers alternativ.
– Det är positivt att Svenska kraftnät får ett nytt och tydligt uppdrag att analysera den svenska elområdesindelningen, inte minst eftersom de påtalat brister i den metod som låg till grund för den europeiska elområdesöversynen. Här vill vi också särskilt lyfta fram att det inte går att begränsa analysen till dagen-föremarknaden utan att man även måste beakta konsekvenser på övriga marknader och för samhället i stort. Nu har vi inte sett det faktiska uppdraget än, men vi förutsätter att det i detta ligger en stark uppmaning att föra en dialog med marknadsaktörerna. Något som är oerhört viktigt och där vi konstaterat uppenbara brister vid införandet av såväl flowbased som den automatiserade energiaktiveringsmarknaden för mFRR, säger Magnus Thorstensson, ansvarig råkraftmarknad och fortsätter:
– När det gäller särskilda elområden för export så förstår vi inte hur det ska fungera utan en omfattande återreglering av marknaden, vilket knappast är kompatibelt med EU-medlemskapet. Energiföretagen menar att elområden bör vara så stora som möjligt och inte nödvändigtvis begränsade av nationsgränserna och därför hade vi gärna sett att detta snarare hade ingått i uppdraget.
Energimyndigheten ska utreda fjärr- och kraftvärmen
Regeringen meddelade igår också att Energimyndigheten ges i uppdrag att utreda fjärr- och kraftvärmens förutsättningar, dels för att värdera och tydliggöra nyttan för elsystemet lokalt och regionalt, dels för att se över styrmedlen för biobränslen för att kunna öka uttaget av grot, alltså grenar och toppar. Vidare annonserades att högeffektiv kraftvärme avses ingå i det nya investeringsstödet Kraftlyftet som väntas presenteras inom kort. Det annonserades också att i det pågående genomförandet av energieffektiviseringsdirektivet ska värme- och kylaplaner tas fram och åtgärder vidtas för att öka potential för spillvärme.
– Att värdera och tydliggöra nyttan av fjärrvärme för elsystemet lokalt och regionalt är viktigt för att visa på fjärr- och kraftvärmens roll att avlasta elsystemet som är helt avgörande för att möjliggöra elektrifieringen i industri- och transportsektorerna, säger Erik Thornström, ansvarig för styrmedel och skatter på Energiföretagen, och fortsätter:
– Att se över styrmedlen för att möjliggöra ett ökat grot-uttag är också en viktig åtgärd för att bidra till att dämpa prisutvecklingen på biobränsle. Att inkludera kraftvärme i det kommande Kraftlyftet är också ett viktigt besked som kommer möjliggöra att fler kraftvärmeinvesteringar kan komma till stånd, särskilt i södra Sverige. Men det är viktigt att regeringen inte stannar vid dessa åtgärder för att stärka fjärr- och kraftvärmens konkurrenskraft utan fortsätter genomförandet av fjärr- och kraftvärmestrategin. Att ta vidare det utlovade slopandet av biooljeskatten och införa en tidsbegränsad nedsättning av energiskatten på el för elpannor och värmepumpar i fjärrvärmeverksamhet är också angelägna åtgärder.
Vattenkraftens förmågor ska beskrivas
Svenska kraftnät ges också i uppdrag av regeringen att analysera hur transmissionsnätet kan utvidgas till att även omfatta norra Norrbottens län. Tillsammans med Energimyndigheten får Svenska kraftnät även uppdraget att beskriva vattenkraftens förmågor och betydelse på nationell, regional och lokal nivå. Målet med detta är att kunna ta tillvara vattenkraftens ”unika regler- och produktionsförmågor”.
– Att regeringen och Sverigedemokraterna understryker betydelsen av vattenkraftens produktion och reglerförmåga är viktigt och välkommet. Det är positivt att Energimyndigheten tillsammans med Svenska kraftnät får möjlighet att beskriva vattenkraftens förmågor och även att kommunerna får stöd i arbetet med energi- och beredskapsplaneringen. Men det vi väntar på nu är besked om vad regeringen och Sverigedemokraterna avser göra för att säkerställa att inte vattenkraftens värdefulla förmågor förloras i samband med omprövningarna för moderna miljövillkor. Orden behöver backas upp av ett tydligt regelverk som vi ännu inte har sett. En mycket viktig del är att säkerställa att befintlig vattenkraft inte försvinner till följd av för långtgående miljökrav i Natura 2000-områden, säger Energiföretagens vattenkraftexpert Johan Bladh.
Kontakta mig om du vill veta mer

Erik Thornström
Ansvarig skatter och styrmedel - resurseffektivitet och energianvändning
Enhet: Politik & samhälle
Telefon:
08-677 27 08
E-post: erik.thornstrom@energiforetagen.se

Magnus Thorstensson
Ansvarig råkraftmarknad
Enhet: Energisystem
Telefon:
08-677 28 06
E-post: magnus.thorstensson@energiforetagen.se

Johan Bladh
Ansvarig vattenkraft
Enhet: Energisystem
Telefon:
08-677 26 60
E-post: johan.bladh@energiforetagen.se