Elektrifieringen av transportsystemet måste öka takten

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Energiföretagen trycker på vikten av att maximera elektrifieringstakten, den mest kostnadseffektiva vägen framåt när det gäller fossilfria vägtransporter. Den låga andelen elfordon i nyförsäljningen bör åtgärdas genom att öka incitamenten att välja elfordon. Det behövs en nationell styrning och samordning av transportsektorns elektrifiering, där Energimyndighetens samordningsfunktion för utbyggnaden av laddinfrastruktur bör ha en viktig roll.

I juni 2023 tillsatte regeringen generaldirektören Mattias Viklund som särskild utredare med uppdrag att analysera och föreslå åtgärder för att påskynda elektrifieringen av transportsektorn (Dir. 2023:80). I januari 2025 överlämnades slutbetänkandet ”Mot en effektiv elektrifiering av transportsystemet (SOU 2024:97)”. En remissrunda avslutades den 14 maj 2025.

Undanröj hinder för att påskynda elektrifieringen

Energiföretagen skriver i sitt remissvar att en stor del av minskningen av Sveriges klimatutsläpp de kommande åren behöver ske i transportsektorn. Även om biodrivmedel och transporteffektivitet är viktiga verktyg på vägen så är elektrifiering den mest kostnadseffektiva lösningen för fossilfria vägtransporter. Elektrifieringen sker i praktiken i samband med försäljning av nya fordon. Försäljningen av elfordon har dock tappat fart jämfört med tidigare prognoser.

– Det finns stora nyttor med att maximera elektrifieringstakten, för klimatet men även för svenska jobb och välfärd. Omställningen är dock komplex och många olika delar i såväl transportsystemet som elsystemet påverkas. I vissa delar behöver regelverk och styrmedel ses över och anpassas. Vi välkomnar därför utredningens uppdrag att undanröja hinder för att påskynda elektrifieringen av transportsektorn, säger Martin Olin som ansvarar för e-mobilitet hos Energiföretagen.

Utvecklingen med mer laddinfrastruktur och färre elbilar än planerat har lett till överskott av laddinfrastruktur på många platser. Laddoperatörerna vittnar om svårigheter att hålla laddstationerna i drift på grund av låg nyttjandegrad. Det största hindret är den låga andelen elfordon i nyförsäljningen vilket bör åtgärdas genom att öka incitamenten att välja elfordon. Sådana åtgärder har inte legat i fokus för utredningen men måste beaktas när det gäller utredningsförslag som ska prioriteras, menar Energiföretagen.

Nödvändig samordning som kan kräva ytterligare resurser

Energiföretagen anser att utredningens förslag om undantag för elektrifierade transporter nattetid i städer samt att underlätta för samfälligheter att installera laddinfrastruktur är mycket välkomna och bör genomföras snarast. Däremot avstyrker Energiföretagen förslagen om att möjliggöra ”energihubbar” för transportsektorns behov och dispens från kravet på nätkoncession. Dessa förslag är alltför långtgående och inte samhällsekonomiskt effektiva.

"Snarare än en ny utredning bör uppgiften tilldelas Energimyndigheten för utbyggnaden av laddinfrastruktur".

Vidare anser Energiföretagen att utredningens bedömning om kapacitetskartor bör nyanseras vad gäller kartornas nyttor. Sverige bör också införa EU-kraven att offentliggöra kapacitetsinformation med särskilt fokus på kostnaderna och i nära samverkan med elnätsföretagen.

– Energiföretagen instämmer i behovet av en nationell styrning och samordning för en effektiv elektrifiering av transportsektorn. Snarare än en ny utredning bör uppgiften tilldelas Energimyndigheten för utbyggnaden av laddinfrastruktur. Därför önskar vi att regeringen tydliggör att nationell styrning och samordning ingår i det befintliga samordningsuppdraget till Energimyndigheten. Tillsätt ytterligare medel och resurser för detta arbete, avslutar Martin Olin.

Läs Energiföretagens remissvar från den 14 maj 2025 här.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Martin Olin

Martin Olin

Ansvarig e-mobilitet
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 35
E-post: martin.olin@energiforetagen.se