Energidelning snart verklighet: ”Viktigt att det införs med helhetsperspektiv”

Publicerat av: Daniel Löfstedt ·

Under energikrisen beslutade EU att kunderna behöver fler verktyg för att kunna möta volatila priser och bestämde då att energidelning skulle bli en del av hela den europeiska marknaden. I januari lämnade Energimarknadsinspektionen förslag på åtgärder som krävs för att energidelning ska bli möjligt i Sverige.  

 – Energidelning kan vara positivt för att skapa mer kundengagemang hos slutkunder på elmarknaden, men för att energidelning också ska kunna bidra till energisystemets krävs att de nya reglerna införs utifrån ett helhetsperspektiv, säger Marie Lindh, ansvarig för slutkundsfrågor el på Energiföretagen Sverige.

Elmarknadsdirektivet reviderades under 2024 och nu har två förslag på hur det svenska regelverket ska anpassas varit på remiss: Förbättrad utformning av EU:s elmarknad och Energidelning och andra nyheter till följd av ändringar i EU:s elmarknadslagstiftning. Energiföretagen har lämnat ett remissvar på Energimarknadsinspektionens förslag om energidelning och även lämnat synpunkter på förslaget från regeringen om implementeringen av andra regler som kommer från elmarknadsdirektivet.

– Nu sker många förändringar på elmarknaden och komplexiteten är omfattande. Det är viktigt att få ihop helheten när nya regler införs. Vi menar att förslagens påverkan på elmarknaden och marknadens aktörer såväl som inverkan för kunder underskattas i båda underlagen och att det framförallt krävs bredare och djupare konsekvensutredningar i förslaget om energidelning, säger Marie Lindh. 

En aspekt som Energiföretagen lyfter fram i sitt remissvarEnergidelning och andra nyheter till följd av ändringar i EU:s elmarknadslagstiftning är att, förutom att handeln påverkas, så riskerar en minskad pristransparens att få effekter på investeringsviljan för ny elproduktion. En annan aspekt som Energiföretagen framhåller är att utöver en effektiv marknad behöver frågor om kundskyddsansvar och risker för balansansvariga hanteras.  

I sitt remissvar på förslaget Förbättrad utformning av EU:s elmarknad menar Energiföretagen bland annat att en grundprincip är att utbudet av avtal på elmarknaden i Sverige ska styras efter kunders behov och efterfrågan, inte av centrala beslut. Besluten om exempelvis obligatoriska fastpriskontrakt för företag som har avtal med mer än  200 000 kunder kommer emellertid av ett EU-beslut, varför vi måste införa detta i Sverige. Men det är många oklarheter i hur detta ska gå till i det förslag som nu läggs fram.  

De båda förslagen är omfattande och Marie Lindh understryker behovet av att ge elmarknadens aktörer tillräckligt med tid för att implementera dem:  
– I annat fall riskerar det att bli kostsamt och det är kostnader som i slutändan kommer att belasta kundkollektivet, säger hon. 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Marie Lindh

Marie Lindh

Ansvarig slutkundsmarknad el
Enhet: Energisystem
Telefon: 08 - 677 25 08
E-post: marie.lindh@energiforetagen.se