Energiföretagens remissvar om cirkulär ekonomi för byggnader
Publicerat av: Eva Rydegran ·
Energiföretagen har lämnat synpunkter om klimatvärderingen av byggnader i ett remissvar på Boverkets rapport om att främja en cirkulär ekonomi i bygg- och fastighetssektorn till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Energiföretagen Sverige bejakar åtgärder för att främja utvecklingen mot en mer cirkulär bygg- och fastighetssektor. Övergripande anser Energiföretagen att en omställning till en mer cirkulär ekonomi i bygg- och fastighetssektorn också behöver vara en integrerad del av omställningen till ett mer hållbart energisystem.
Energiföretagen anser att det är centralt att klimatvärderingen ändras så att utsläppen från avfallsförbränning hänförs till den byggnad där avfallet uppkommer och inte till den byggnad som använder den energi som alstras vid förbränningen, det vill säga att Boverket måste tillämpa principen om att förorenaren betalar och ”end-of-waste”-kriterierna när man bestämmer emissionsfaktorn för fjärrvärme i sin klimatdatabas. Detta för att skapa korrekta incitament både i avfallssystemet och i energisystemet.
Avfall uppkommer på byggarbetsplatsen vid uppförandet, vid renoveringar och när byggnaden rivs. Detta är avfall som byggherren har rådighet att påverka. I sammanhanget är det viktigt att skilja mellan ”produkt” och ”avfall”. Produkter, i detta fall byggprodukter, har miljöegenskaper och alla produkter blir förr eller senare ett avfall som måste tas omhand. Den klimatpåverkan som uppkommer i avfallsfasen tillskrivs produkten. Med utgångspunkt i de så kallade ”end-of-waste”-kriterierna som finns beskrivna i EN-15978 standarden avgörs hur långt avfallsfasen för en byggprodukt sträcker sig. När det gäller avfallsförbränning innebär ”end-of-waste”-kriterierna att avfallsfasen, så länge avfallslämnaren betalar för att bli av med avfallet, slutar efter själva förbränningen. Det innebär att klimatpåverkan från förbränningen tillskrivs den aktuella byggnaden.
Detta gör att avfall som lämnas till förbränning resulterar i högre klimatpåverkan för byggnaden än avfall som lämnas för återbruk eller materialåtervinning, vilket innebär att byggherren ges incitament att hitta bättre behandlingsmetoder än förbränning.
Energiföretagen tillstyrker vidare att Boverket får i uppdrag att ta fram referensvärden avseende klimatpåverkan från byggnader vid ombyggnation. En utgångspunkt ska vara att principen om att förorenaren ska betala ska tillämpas i detta arbete. Vi påtalar också att det är angeläget att arbetet med att utveckla klimatdeklarationer för byggnader samordnas med genomförandet av EU-direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD) där utredningar nu genomförs bland annat om klimatkomponenten i energideklarationerna.
Energiföretagen tillstyrker i allt väsentligt Boverkets övriga förslag att utveckla information och vägledning för att ge förutsättningar för ett mer cirkulärt byggande och förvaltning, samordning av datahantering samt att reglerna för kontrollplaner förtydligas gällande resurshushållning.
Kontakta mig om du vill veta mer

Erik Thornström
Ansvarig skatter och styrmedel - resurseffektivitet och energianvändning
Enhet: Politik & samhälle
Telefon:
08-677 27 08
E-post: erik.thornstrom@energiforetagen.se