Skatteverket begär översyn av fastighetstaxeringen av kraftverk

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Skatteverket har i en omfattande hemställan till Finansdepartementet den 19 maj, begärt att en utredning tillsätts för att se över bestämmelserna om fastighetstaxering av kraftverk. Skatteverket anser att utredningen bör tillsättas skyndsamt så att en ny lagstiftning kan tillämpas till nästa allmänna fastighetstaxering 2031.  

– Det är bra att Skatteverket föreslår en bred översyn av regelverket för fastighetstaxering av kraftverk som behöver moderniseras och bli mer rättvisande. Detta har Energiföretagen efterfrågat länge. Men Skatteverkets omfattande hemställan har också uttalade fiskala ambitioner i att öka skatteuttaget från elproduktionen. Ett ökat skattetryck på energibranschen skapar inte de förutsättningar som behövs för en kraftig utbyggnad av elproduktionen för att klara elektrifieringen inom industri- och transportsektorerna. Det är också beklagligt att Skatteverket återigen lyfter frågan om att dubbeltaxera kraftvärmeverk med att taxera värmeproduktionen separat, en beskattning som det saknas bärkraft för i kraftvärmebranschen, kommenterar Erik Thornström, ansvarig för styrmedel och skatter på Energiföretagen Sverige.      

Det är beklagligt att Skatteverket återigen lyfter frågan om att dubbeltaxera kraftvärmeverk med att taxera värmeproduktionen separat, en beskattning som det saknas bärkraft för i kraftvärmebranschen.

Skatteverket föreslår i sin hemställan att det inom Finansdepartementet eller inom ramen för en statlig offentlig utredning genomförs en översyn av fastighetstaxeringen av elproduktionsenheter. Översynen föranleds av de geografiska och strukturella förändringar som elproduktionen och elmarknaden har genomgått sedan sekelskiftet. Ett annat skäl till att fastighetstaxeringen bör ses över enligt Skatteverket, är att dagens bestämmelser inte omfattar till exempel solkraftverk.

Skatteverket pekar även på flera svårigheter i tillämpningen av dagens regelverk som har att göra med grunderna i värderingsmodellen för kraftverk. Bristerna i värderingsmodellen berör i princip samtliga elproduktionsenheter och innebär därför att Skatteverket får allt svårare att leva upp till kravet att fastställa rättvisande taxeringsvärden. För Skatteverket och domstolarna förorsakar den bristande noggrannheten i värderingsmodellen många och långvariga processer. Problemen påverkar även kraftverksägarna, vilket påverkar förtroendet både för Skatteverket och för fastighetstaxeringen. För att komma till rätta med problemen, krävs att bestämmelserna om fastighetstaxering ses över.

En utredning bör därför enligt Skatteverket bland annat:

  • göra en översyn av strukturen i fastighetstaxeringslagen (1979:1152) och fastighetstaxeringsförordningen (1993:1199), samt modernisera och anpassa terminologin i dessa författningar,
  • kartlägga och analysera vilka ändringar som krävs för att alla kraftverk ska omfattas av bestämmelserna om fastighetstaxering,
  • kartlägga och analysera vilka ändringar som krävs för att förbättra värderingsmodellerna för respektive kraftverksslag,
  • kartlägga och analysera vilka kostnader som ska ingå i kostnadssidan för respektive kraftverksslag,
  • kartlägga och analysera hur det genomsnittliga elpriset ska bedömas i avkastningsberäkningen,
  • överväga om bestämmelser om uppgiftsskyldighet för insamling av statistik ska införas, och
  • lämna nödvändiga författningsförslag.

Översynen av bestämmelserna om taxering av kraftverk bör göras skyndsamt, så att den nya lagstiftningen kan tillämpas vid den allmänna fastighetstaxeringen av kraftverk år 2031 (AFT 31). Skatteverkets hemställan finns att läsa här.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Erik Thornström

Erik Thornström

Ansvarig skatter och styrmedel - resurseffektivitet och energianvändning
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 27 08
E-post: erik.thornstrom@energiforetagen.se