Svenska kraftnät och Energimyndigheten får nya instruktioner
Publicerat av: Anna Lejestrand ·
Regeringen har fattat beslut om ny instruktion för Affärsverket svenska kraftnät, samt ny instruktion för Energimyndigheten. Genom de nya instruktionerna tydliggörs uppgifter och roller i genomförandet av regeringens energipolitik, något som även Energiföretagen efterfrågat. De nya instruktionerna träder i kraft den 1 augusti.

Med utgångspunkt i Tidöavtalet gav regeringen i juni 2023 en utredare i uppdrag att se över myndigheternas uppgifter och ansvar inom energiområdet. Utredningen syftade till att säkerställa en effektiv ansvarsfördelning mellan myndigheterna, att uppgifter och ansvar är tydligt definierade och att goda förutsättningar finns för att myndigheterna ska kunna bidra i arbetet med att genomföra energipolitiken utifrån sina respektive kärnuppgifter och ansvarsområden.
De myndighetsinstruktioner som regeringen nu beslutat följer till stora delar utredningens förslag.
Svenska kraftnät får nu i uppgift att utifrån ett samhällsbyggnadsperspektiv skapa förutsättningar för en samhällsekonomiskt effektiv, internationellt konkurrenskraftig, hållbar och trygg elförsörjning i Sverige. Vidare ska myndigheten verka för att de riksdagsbundna målen avseende leveranssäkerhet och planering för det nationella elsystemet uppnås. Affärsverket får även en samordnande roll för den långsiktiga planeringen av elsystemet och ett elförsörjningsråd inrättas med uppgift att bistå Svenska kraftnät i det arbetet. Läs hela uppdraget.
Energiföretagen har länge argumenterat för en tydligare planeringsroll för Svenska kraftnät i linje med Padrón-utredningen. Vi välkomnar att regeringen nu tar detta steg. Det är dock avgörande att uppdraget omfattar att säkerställa att efterfrågan, framför allt från nya industrier och transport, taktar med kraftsystemets tillväxt. En växande risk nu, är att samhällets elektrifiering inte håller jämna steg med de politiska målen för elproduktion, säger David Freed som ansvarar för elsystemfrågor på Energiföretagen.
Energimyndighetens uppdrag är att bevaka, analysera och främja omställningen till ett fossilfritt energisystem, samt främja en trygg energiförsörjning - som förenar försörjningstrygghet, konkurrenskraft och ekologisk hållbarhet. För att skapa bättre förutsättningar för regeringens styrning får Energimyndigheten också i uppgift att vart fjärde år redovisa en samlad analys och bedömning av energiomställningen.
Från och med 2030 ska redovisningen även innehålla underlag till kontrollstation för leveranssäkerhets- och planeringsmålen. Energimyndigheten ska också i december varje år redovisa en analys över nuläget och förutsättningarna för industrins energi- och klimatomställning. Sammantaget mer än fördubblas antalet paragrafer i Energimyndighetens instruktion jämfört med tidigare, där bland annat flera återkommande prognos- och analysuppdrag i myndighetens regleringsbrev nu istället lagts in i instruktionen.
– Vi välkomnar ett tydliggörande av Energimyndighetens uppdrag med en betydligt mer utförlig och lättillgängligare instruktion som bättre speglar bredden på myndighetens uppgifter. Det är positivt att EU-dimensionen i utvecklingen av energipolitiken får ett större utrymme där Energimyndigheten nu får ett mer proaktivt uppdrag. En bättre uppstyrning av Fjärrvärmenämnden är också något vi efterfrågat sedan länge där det bland annat tydliggörs att myndigheten ska tillhandahålla de resurser som krävs för handläggningen av medlingsärenden, kommenterar Erik Thornström, sakkunnig fjärrvärme samt ansvarig skatter och styrmedel på Energiföretagen.
Kontakta mig om du vill veta mer

David Freed
Gruppchef och Ansvarig elsystemets utveckling och energilagring
Enhet: Energi & Politik
Telefon:
08-677 28 48
E-post: david.freed@energiforetagen.se