Reformera det kommunala vetot för vindkraft
Energiföretagen anser att det är mycket angeläget att reformera processen för kommunal tillstyrkan av vindkraft. Den kommunala tillstyrkan bör avse plats för vindkraftsverksamhet, bör lämnas tidigt i processen och vara bindande under hela tillståndsprocessen. Att kommunen idag kan välja att ändra sitt beslut fram till dess att tillståndet vunnit laga kraft skapar stor osäkerhet för den tillståndssökande; en osäkerhet som kan vara över flera år.

Såväl Energiföretagens egna bedömningar som regeringens planeringsmål på 300 TWh till 2045 visar på de stora behov av ny fossilfri elproduktion som finns i vårt land. Regeringen behöver vässa verktygen för att ställa om till ett hållbart fossilfritt samhälle. Elektrifieringen är den enskilt viktigaste pusselbiten om Sverige ska nå målet om nettonollutsläpp till 2045.
Det kommer att krävas stora ny- och reinvesteringar i elproduktionsanläggningar för att ställa om till fossilfrihet när efterfrågan ökar i takt med att transporter och industrins elektrifiering ökar. Dessutom kommer en stor del av elproduktionsanläggningarna att nå sin livslängd till 2045 och därför behöva ersättas. För att Sverige fortsatt ska ha förutsättningar för ett konkurrenskraftigt elpris och elexport är det centralt att undanröja de hinder som finns för att investeringar ska komma till stånd. Detta för att möjliggöra den mest kostnadseffektiva produktionsmixen.
Vindkraften har växt snabbt i Sverige. Kostnaderna har sjunkit påtagligt under flera år och gör att vindkraften idag står på egna ben utan subventioner. Det finns mycket som pekar på att en stor andel av den tillkommande elproduktionen kommer att vara just vindkraft. Det är därför rimligt, och en viktig förutsättning, att säkerställa att tillståndsprocessen för vindkraft är så rättssäker, effektiv och transparent som möjligt.
Behov av åtgärder
Energiföretagen välkomnar förslaget om införande av ersättning till kommunerna vid vindkraftutbyggnad och genomförandet av förslagen från utredningen – Värdet av vinden (SOU 2023:18) och som aviserats i budgetproposition (BP 25). Det är avgörande för möjligheterna att förverkliga utbyggnad av vindkraft i den omfattning som krävs för att klara klimatomställningen med fortsatt stark konkurrenskraft. För att föreslagna förändringar ska få önskad effekt dvs en ökad acceptans för utbyggnad av vindkraft och att den totala kostnadsnivån för svensk vindkraft är fortsatt konkurrenskraftig med våra grannländer så är det viktigt att beakta det samlade kostnadstrycket.
De senaste fem åren har Sveriges kommuner sagt nej till 14 av 20 vindkraftsprojekt. Kommunerna har en viktig roll i att möjliggöra vindkraft, och Energiföretagen bedömer att regeringens förslag för ökade incitament kan leda till att fler kommuner säger ja till vindkraft. Dock kvarstår problemet med reglerna för kommunal tillstyrkan. Idag kan kommunen besluta om ett veto mot en vindkraftsetablering sent i processen och ett positivt beslut kan ändras i ett sent skede. Reglerna för kommunal tillstyrkan bör därför ses över och bli mer förutsägbara så att det inte ska gå att ändra en tillstyrkan sent i processen. Det är därför centralt att en kommande proposition även reformerar det kommunala vetot.
Det kommunala självstyret är viktigt att värna. Samtidigt skapar rättsosäkerheten och oförutsägbarheten i dagens kommunala tillstyrkan en ineffektiv resursanvändning. Formerna för den kommunal tillstyrkan för vindkraft bör därför reformeras för att öka både effektiviteten och rättssäkerheten i tillståndsprocesser för vindkraft. Har en kommun fattat beslut om kommunal tillstyrkan ska detta inte heller kunna dras tillbaka under processens gång utan vara giltigt så länge det finns en aktiv tillståndsprocess som inte avslutats genom ett laga kraftvunnet avgörande eller av att projektören dragit tillbaka sin ansökan.
En reformering av processen för kommunal tillstyrkan är ett mycket viktigt steg i arbetet med att skapa rättssäkra, effektiva och transparenta miljötillståndsprocesser. Tydliga ramar för när beslut om kommunal tillstyrkan ska fattas, hur länge det är giltigt och vad kommunen ska beakta är till stor nytta inte bara för verksamhetsutövare utan även för kommunala tjänstemän och politiker och samhället i stort.