Luleå Energi öppnar nya dörrar

Publicerat av: Annika Johannesson ·

Luleå Energis arbete med inkluderande kompetensförsörjning har lett till att de hittat fler vägar för att knyta till sig framtidens medarbetare, bland annat genom examensarbeten, traineetjänster och praktikplatser. I basen finns en satsning på handledarutbildning med en språkmodul.

Luleå Energi öppnar nya dörrar 

Linn Wallo är HR-strateg på Luleå Energi. Inom koncernen finns cirka 200 medarbetare och de har tagit emot praktikanter i flera år. De har valt att tala om chanser, istället för tjänster.

– Med breddad rekrytering når vi fler. Några stannar, andra går vidare, konstaterar Linn Wallo, som jobbat med praktik under många år.

Det innefattar både praktikanter och exempelvis PRAO. Men hon anser att man behöver jobba på samma sätt med andra nyanställda, som nyutexaminerade.

–  Det är inte helt olikt. Alla kommer nya och behöver hjälp att veta vad som gäller på vår arbetsplats. Hos oss jobbar vi tydligt med ”onboarding”. Som att det är viktigt att hälsa. Vi tydliggör genom att berätta att här säger vi hej till varandra.

Flera dörrar in, samma hall

De som kommer till företaget kan komma från olika håll men hamnar på samma plats. De har olika erfarenheter och kunskaper. Likabehandling är grunden. Alla ska mötas på samma sätt, oavsett språk, funktionshinder eller andra förutsättningar.

– Språket må vara nyckeln in, men det finns fler dörrar i korridoren. Språket är bara början. Men det kan ingen klara helt själv, så det gäller att se hur organisationen kan bygga kultur som stödjer. Ta reda på vilka hjälpmedel finns och använd dem.

Se var och ens fulla potential

Ta reda på mer om praktikantens specifika tillgångar. Kanske hen inte lärt sig så mycket svenska men talar flera andra språk? Ett tips är fråga vid referenstagning, ”Vad tror du personen behöver för att nå sin fulla potential?”.

Vi är varandras ledstänger

– Kompetenstrappan är lång och vi är alla varandras ledstänger. Frågan är vilka forum vi behöver som kan stödja utbytet? Jag har naturligtvis nytta av min HR-vana, men kan också ta hjälp av andra kolleger, eller Energiföretagen och Sobona, som utvecklar fantastiska verktyg som vi kan använda.

– Det tar en hel by att uppfostra ett barn. Det tar en hel arbetsplats att få nya människor att växa och känna sig välkomna. Och vi behöver människor för att nå vår vision, att vara navet i energiomställningen, avslutar Linn Wallo.

Se hela föredraget:

Presentation (pdf)

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Politik och kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se