Avtalsmall för tillgängliggörande av mätvärden

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Energiföretagen har med hjälp av en arbetsgrupp tagit fram en avtalsmall för tillgängliggörande av mätvärden. Ett utkast till mall publicerades för synpunkter på Energiföretagens medlemsportal innan påsk. Nu finns en slutlig version klar.

Varför en avtalsmall?

Det finns nya krav i ellagen på tillgängliggörande av mät- och förbrukningsuppgifter. De nya bestämmelserna har sin grund i EU-reglering. Förfarandet kring hur mät- och förbrukningsuppgifter ska tillgängliggöras styrs upp väsentligt.

Det behöver enligt de nya reglerna bland annat finnas ett avtal som reglerar tillgängliggörandet samt kostnaderna för detsamma mellan en berättigad part (energitjänsteföretag) och elnätsföretagen i de nät där den berättigade parten har kunder. Avtalsmallen som Energiföretagen tagit fram är ett exempel på hur det avtalet kan utformas. Det är frivilligt för elnätsföretagen att använda mallen.

Hur ska avtalsmallen läsas?

Mallen är upplagd på så sätt att det finns ett antal gula markeringar där det är tänkt att elnätsföretagen kompletterar med vissa uppgifter, till exempel betalningsfrist, faktureringsintervall, uppsägningstid etcetera. Avsikten är att ge utrymme för respektive elnätsföretag att anpassa dessa avtalsvillkor till de rutiner och villkor man i övrigt har gentemot kunder. Det har inte ansetts möjligt eller nödvändigt att likrikta samtliga dessa villkor för hela elnätsbranschen.

Eftersom hela avtalsmallen är frivillig att använda går det även att göra andra förändringar än de som är gulmarkerade. Det är dock alltid viktigt för den som tar fram ett avtal att tänka på att det behöver vara balans mellan rättigheter och skyldigheter för parterna i ett avtal för att villkoren ska anses som skäliga. Detta kan till exempel vara viktigt att fundera över vid begränsningar av ersättningsansvar.

I punkt 4 i avtalsmallen hänvisas till ”Elnätsföretagets vid var tid gällande prislista.” Den prislistan måste tas fram av respektive elnätsföretag.

Lite mer bakgrund till behovet av avtalsmallen

Den 5 januari 2025 trädde ändringar i ellagen i kraft avseende tillgängliggörande av mätvärden. Förändringarna sker med anledning av nya krav på tillgängliggörande av mät- och förbrukningsuppgifter som följer av kommissionens genomförandeförordning (EU) 2023/1162 av den 6 juni 2023 om krav på driftskompatibilitet och icke-diskriminerande och transparenta förfaranden för tillgång till mät- och förbrukningsuppgifter (genomförandeförordningen).

I 6 kap 3 § ellagen framgår att nätföretagen ska ansvara för att fullgöra de uppgifter och skyldigheter som följer av genomförandeförordningen. Vidare anges i 6 kap. 7a § ellagen att nätföretag ska debitera en så kallad berättigad part (energitjänsteföretag) vissa kostnader som uppstår i samband med att parten ges tillgång till uppgifter. Tvister om vilka kostnader som ska debiteras prövas enligt 6 kap. 8 § av Energimarknadsinspektionen, Ei.

Ei får enligt 6 kap. 4 § punkt 2 ellagen meddela föreskrifter om informationsutbytet som följer av genomförandeförordningen. Ei har av den anledningen reviderat mätföreskrifterna (EIFS 2023:1). Föreskrifterna beslutas i april 2025. Föreskrifterna kommer dock inte att innehålla några riktlinjer för det avtal som kommer att behöva ingås mellan elnätsföretagen och berättigade parter avseende tillgängliggörandet av mätvärden. Ei har angett att man däremot anser att branschen skulle kunna ta fram någon form av gemensamma avtalsvillkor för att underlätta för både elnätsföretag och för berättigade parter.

Föreskrifterna kommer inte heller att innehålla någon reglering av de kostnader som elnätsföretagen ska ta ut enligt 6 kap 7a § ellagen. Ei har som skäl angett att det finns lagtekniska hinder mot att en myndighet går in och reglerar sådana avgifter. Man har dessutom angivit att reglerade schablonbelopp helt oavsett kan vara olämpliga eftersom nätföretagens kostnader varierar. Slutsatsen är att om regeringen eller Ei beslutar om schablonbelopp för nätföretagens avgifter riskerar vissa nätföretag att bli överkompenserade och andra att inte få kostnadstäckning.

Energiföretagens arbetsgrupp har fokuserat på att ta fram en gemensam mall för de avtal som behöver ingås. Arbetsgruppen har även diskuterat möjligheten att ta fram riktlinjer för nivån på de kostnader som ska tas ut för tillgängliggörandet. Gruppens slutsats är att det senare inte går. Det finns enbart relativt övergripande beskrivningar av hur kostnaderna ska beräknas i samband med att ändringarna i ellagen beslutades. Att Energiföretagen försöker bistå med riktlinjer för beräkningen riskerar därför att bli fel och underkännas i tillsyn från Ei. De närmare kostnader som respektive nätföretag ska ta ut för tillgängliggörandet av mätvärden kommer således behöva beräknas av respektive elnätsföretag.

Vad händer nu?

Avtalsmallen är som ovan angivits inte obligatorisk att använda, utan är framtagen för att underlätta både för elnätsföretagen och de berättigade parterna, samt för att tydliggöra vilka förutsättningar och krav som finns. Den är således ett exempel på hur avtalet kan se ut.

Avtalet mellan elnätsföretagen och de berättigade parterna (i rollen ”DGI”) kan tecknas först när energitjänsteföretaget är godkänd Ediel-aktör i rollen DGI. Processen för att nå dit ser ut enligt följande.

  • Anmäl roll berättigad part (Energitjänsteföretag) till Svenska kraftnät på mejladress avrakning@svk.se
  • Systemleverantörens system som används behöver vara godkänt för Prodat  (Z13-Z18) och UTILTS. Information om systemtester finns här Edielportalen
  • Bli godkänd aktör för Prodat  (Z13-Z18) och UTILTS. Information om aktörstester finns på här, Edielportalen

Inget hindrar naturligtvis att elnätsföretagen och de berättigade parterna så snart som möjligt inleder processen med att teckna avtalet. Allt kan göras klart innan det slutliga undertecknandet sker när den berättigade parten blivit godkänd enligt ovan.

Var finns mer information?

Reglerna kring tillgängliggörande av mätvärden är helt nya och fortfarande under utveckling, bland annat genom kommande beslut om reviderade mätföreskrifter. Det är därför viktigt att ta del av information som publiceras fortlöpande i frågan. Vi rekommenderar branschens aktörer att bevaka uppdateringar på www.ediel.se samt ta del av nyheter på www.ei.se respektive på www.elmarknadsutveckling.se.

Här kan du ladda ner avtalsmallen.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Louise Marcelius

Louise Marcelius

Jurist
Enhet: Medlemsrelationer & juridik
Telefon: 08-677 28 27
E-post: louise.marcelius@energiforetagen.se