Jobbsprånget och Tekniksprånget - två vägar till morgondagens kompetens

Tekniksprånget är ett fyra månader långt praktikprogram som låter ungdomar som tagit studenten från Natur- eller Teknikprogrammen prova på jobbet som ingenjör innan de väljer att läsa vidare på en högre teknisk utbildning. Syftet är att de ska få upp ögonen och intresset för en teknisk karriär. Även Jobbsprånget erbjuder praktik i fyra månader men där är målgruppen utländska akademiker. Båda programmen öppnar möjligheter, både för blivande medarbetare och företagen.

Mattias Lindberg var först ut och berättade om Tekniksprånget som har drivits av av Kungliga Vetenskapsakademin, KVA, sedan 2012.

Tekniksprånget erbjuder fyra månaders betald praktik, höst eller vår, för ungdomar mellan 18 och 20 år, från natur- och teknikprogrammet. Ungdomarna blir anställda av företaget och får ingenjörsmässiga arbetsuppgifter, vilket ger dem en bild av vad en ingenjör egentligen gör.

– Utmaningen är att 6 av 10 tvekar inför ingenjörsstudier. Om vi visar upp ingenjörsyrket för våra kandidater, så kommer de också att välja yrket, de tycker det är kul. Och framför allt, ni som arbetsgivare får en möjlighet att marknadsföra er gentemot den här gruppen, underströk Mattias Lindberg.

Sedan starten har Tekniksprånget gett 6 000 praktikanter möjlighet att prova jobbet, över hela landet. De har valts ut bland 30 000 sökanden. Mattias Lindberg konstaterade att intresset är stort, så företag som är med har alla chanser att få in ”intresserade, engagerade och smarta kandidater”. Av dem som har deltagit i Tekniksprånget väljer 76 procent ingenjörsstudier. De säger också att praktiken har påverkat deras val – den synliggör yrkesroller och visar vad de innebär, vilket ökar intresset för att välja en sådan roll.

”Employer branding när det är som bäst”

Av dem som deltagit i Tekniksprånget är 50 procent unga kvinnor. Uppföljningar visar också att avhoppen blir färre. Bland Tekniksprångarna är 10 procentenheter fler kvar i studier efter 2 års utbildning. Att ta emot en tekniksprångare är även till nytta för företaget. Både genom att praktikanterna har ett framtidsperspektiv som bidrar till innovation och nya idéer och att de medarbetare som är handledare kan prova ett ledaruppdrag och utvecklas för att bli ledare i framtiden.

– Det här är employer branding när det är som bäst. Låt tekniksprångarna se vilka roller som finns och berätta om det i sociala medier eller vid skolbesök de gör. Det är ett perfekt sätt för er att marknadsföra er till framtida medarbetare men också medarbetare som ni behöver här och nu, avslutade Mattias Lindberg.

Arbetsgivarens insats för att medverka i Tekniksprånget:

  • Bistå med handledare
  • Genomföra rekrytering
  • Betala praktiklön (16 285 kr/mån)

Tekniksprångets viktiga datum inför våren 2023:
16 okt – 6 nov: Ansökningsperiod (arbetsgivaren publicerar annons)

November-december: Rekrytering kandidater

Januari: Handledarträff

Februari: Praktikstart

Se hela Mattias Lindbergs föredrag. 
Ta del av powerpointpresentationen (pdf)

Jobbsprånget öppnar glasdörren för utländska akademiker

Ulrik Sjögren från Jobbsprånget tog vid och berättade mer om detta praktikprogram. Inom Jobbsprånget är alla kandidater akademiker, med minst tre år högskola, ofta mer. De flesta har även arbetslivserfarenhet, även om inte alla har fått den i Sverige.

– Vi öppnar glasdörren för utländska och nyanlända akademiker. Våra kandidater har kompetens inom en bredd av områden. De är ingenjörer, ekonomer, naturvetare, arkitekter, ganska många inom IT, även utvecklare. Det enda vi inte har är legitimationsyrkena, annars är vi både breda och djupa inom alla kompetenser, underströk Ulrik Sjögren.

Kandidaterna har i snitt sökt 200 jobb sedan de ko till Sverige. Ofta har de inte ens fått återkoppling. Det kan bero på att de inte har något nätverk i Sverige, rekryterarna vet inte om att de finns och de kan inte språket så bra. Ulrik Sjögren konstaterade att det också bero på omedvetna fördomar hos arbetsgivarna. De är inte fördomsfulla men väljer omedvetet bort dessa kandidater. Därför behövs Jobbsprånget.

Slår hål på fördomar

Kan då 4 månaders praktik göra skillnad? Ulrik Sjögren konstaterade att det gör det. Det gör stor skillnad för kandidaten.

– De får en svensk referens, de får erfarenhet. De får testa sina kompetenser, får sin kunskap validerad och får träna på svenska. Vi har valt att inte ha svenska som krav, utan engelska, för annars tar det 7-12 år för den här målgruppen att komma ut på arbetsmarknaden. Vi jobbar på engelska men fikar på svenska, berättade Ulrik Sjögren.

Han menar att Jobbsprånget slår hål på fördomar, både hos arbetsgivarna och hos kandidaterna. Praktiken gör skillnad på riktigt.

Av dem som kommer ut i praktik blir 7 av 10 sedan erbjudna jobb som motsvarar deras kompetens och utbildning. Hälften får jobb på arbetsplatsen där de praktiserat, de andra använder sig av praktiken för att bygga nätverk och få referenser som blir en språngbräda ut på arbetsmarknaden.

Jobbsprångets målsättning är att hälften av praktikanterna ska vara kvinnor. Det var svårt till att börja med men idag är 6 av 10, som kommer ut i praktik och sedan får ett jobb, kvinnor.

Varför väljer arbetsgivare att medverka i Jobbsprånget?

De vill:

  • fylla ett kompetensgap
  • öka mångfalden
  • jobba med inkludering
  • för att nå mål inom Agenda 2030
  • göra skillnad

Arbetsgivaren åtar sig att bistå med handledare, 1-2 timmar/vecka, att intervjua minst en sökande/plats och att ge praktikanten relevanta arbetsuppgifter.

Preliminär tidplan för Jobbsprånget våren 2023

16 dec – 16 jan: Ansökningsperiod. För arbetsgivaren ska handledare ha identifierats och annons(er) lagts upp i Jobbsprångets portal senast 10 december.

Januari: Rekrytering börjar direkt. Intervju med minst 1 sökande/plats under januari

Februari: Anmäla mentor(er) till utbildning (1,5h online)

Mars: Kandidat har valts ut och praktikperioden kan börja.

Se Ulrik Sjögrens föredrag.
Ta del av powerpointpresentationen (pdf)