Vad menar vi när vi pratar om flex?

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Vi hör allt oftare talas om efterfrågeflexibilitet i elsystemet – ofta förkortat flex. Flex har tillkommit för att för att få balansen i elsystemet att gå ihop. Vad det handlar om är att man skapat en marknad där aktörer deltar som både säljer och köper tjänster i form av ändrat beteende på elmarknaden. Se vår intervju där Yvonne Ruwaida förklarar flex.

För energisystemet är flexibiliteten viktig, inte minst för att minska höga elpriser och hantera effektbrist och elnätsbegränsningar. I grunden gäller det att balansera elproduktion mot elanvändning genom ändrade mönster inom ett elhandelsområde eller lokalt till exempel i elnätet efter en nätstation. På flexmarknaden kan en aktör alltså köpa av en elproducent eller en elkonsument att förändra sitt beteende mot vad de annars skulle ha gjort. En elproducent kan således öka eller minska sin elproduktion vid en speciell tidpunkt och på samma sätt kan en elkonsument öka eller minska sin förbrukning.

Se Flex-filmen med Yvonne Ruwaida

Yvonne Ruwaida är affärsstrateg på Vattenfall Eldistribution och arbetar nu dessutom hos Energiföretagen en dag i veckan inom AG Flex- och stödtjänster, för att stötta och informera om ny reglering som är på gång inom området flexibilitet. Hon har jobbat länge med frågor som berör flexibilitet i elsystemet, till exempel i lokala demonstrationer av flexibilitetsmarknader som CoordiNet, sthlmflex och Uppsala flexibilitetsmarknad. Vi passade på att intervjua henne om vad Flex egentligen är, hur det kan påverka och vilken nytta det kan göra.

För att kunna ta del av detta video-material så behöver du godkänna användande av marknadsföringskakor. Klicka nedan för att ändra inställningarna för kakhantering.
Ändra inställningar

Här hittar du Energiföretagen förklarar flexibilitet i elsystemet – ”flex”

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Jonna Söderberg

Konsult
Enhet: Energisystem
E-post: jonna.soderberg@energiforetagen.se