600 niondeklassare på inspirationsföreläsning om jobb i teknikbranschen

Växjö Energi är en av Energiföretagens medlemmar som går från ord till handling när det gäller att göra skillnad för att få fler ungdomar att söka sig till energibranschen. De valde att bjuda in kommunens niondeklassare till en inspirerande föreläsning, för att belysa branschen och dess framtidsmöjligheter.

Cirka 600 elever deltog under måndagens och tisdagens totalt sex pass. Föreläsningen genomförs tillsammans med ECC – Energy Competence Center. ECC är ett samverkansorgan som arbetar för att synliggöra och utveckla energikompetens. De samarbetar med såväl akademi som med offentliga aktörer, men även med forskningsintensiva energiföretag.

– Det var inspirerande och lärorikt. Föreläsarna var väldigt bra och man lyssnade verkligen hela tiden. Jag fick upp ögonen för andra yrken än de jag tänkt på tidigare, även om jag nog fortfarande vill bli kirurg, säger niondeklassaren Alma Bolmsvik.

elever%20v%C3%A4xj%C3%B6

Isac Sjövall var en annan niondeklassare som gillade föreläsningen.

– De fick oss att fokusera och man var hela tiden inne i det de sa. De fick mig att tänka om lite inför gymnasievalet och framtiden. Blir jag inte fotbollsproffs, vill jag nog bli någon sorts ingenjör, konstaterade Isac.

– Många väljer alldeles för tidigt bort ingenjörsyrket och teknikjobben. Det är en utveckling som det finns behov av att förändra. Inte minst för att det är här som många av framtidens jobb finns, säger Lena Björkqvist, personalchef på Växjö Energi.

Möjligheten att bjuda in Energy Competence Center för att genomföra energiföreläsningarna på ditt företag, i din kommun, finns fortfarande. Att erbjuda energilektionerna till en eller ett par högstadieskolor på din ort är världens chans att marknadsföra inte bara ert bolag utan hela vår bransch och våra gemensamma möjligheter.