Så kan Sverige plastbantas

Publicerat av: Annika Johannesson ·

DEBATT - i Aktuell hållbarhet 181026: Snegla på framgångarna med Fossilfritt Sverige och ta fram en nationell färdplan för plast, skriver Pernilla Winnhed, vd Energiföretagen Sverige, och Weine Wiqvist, vd Avfall Sverige.

Varje dag uppstår avfall. I din vardag, i butiker och i industrier. Det mesta av avfallet källsorteras och materialåtervinns. I Sverige återvinner vi dessutom energin från det som inte kan eller bör materialåtervinnas, genom att använda det som bränsle när vi gör el och fjärrvärme. En nackdel med avfall som bränsle är dock att det innehåller plast, som ger fossila utsläpp eftersom den tillverkas av olja. Det behöver ändras. Det är dags att plastbanta Sverige!

Plast är ett användbart material som kombinerar många goda egenskaper; låg vikt, formbarhet och skyddande egenskaper. I sjukvården är engångsmaterial av plast en viktig del i arbetet med att minska smittorisken. Men plast tillverkas oftast av fossil olja, kan innehålla hälso- och miljöfarliga ämnen och orsakar både nedskräpning och fossila utsläpp.

I Sverige finns ett system för att samla in och materialåtervinna bland annat plastförpackningar. Det som inte samlas in och materialåtervinns tas tillvara genom att energin återvinns och omvandlas till el och fjärrvärme. Det är plast som inte kan eller ska materialåtervinnas på grund av att den har dålig kvalité, är förorenad eller innehåller organiska gifter och tungmetaller eller helt enkelt inte har sorterats ut i hemmet. Sverige har en av världens mest avancerade lösningar för att destruera avfallet, ta hand om miljögifterna och samtidigt återvinna energin. Ändå innebär förbränningen utsläpp av klimatgaser.

Så gott som dagligen översköljs vi av bilder på plastskräp och rapporter om plastens negativa effekter på miljön. Forskarna uppskattar att det globalt finns 4,8 miljarder ton plastavfall som har hamnat i öppna soptippar och i världens hav, sjöar och vattendrag. Detta beror nästan uteslutande på dåligt fungerande avfallshantering i utvecklingsländer.

Många initiativ tas nu för att få en mer hållbar hantering av den fossila plasten. Det görs exempelvis försök med ny teknik för att kunna omvandla insamlad gammal plast till ny råvara. I väntan på att den onödiga, fossila plasten minskar, att insamling och material­återvinningen ökar och att tekniken utvecklas fortsätter våra branscher samhälls­uppdraget att ta emot avfall som innehåller plast, och minskar på så vis plastens negativa påverkan på klimat och miljö.

Idag återstår mindre än 5 procent fossila bränslen i den svenska fjärrvärmen. Men de fossila utsläppen är högre, just beroende på plasten i avfallet. När du slänger plast i soppåsen blir den bränsle för att göra el och fjärrvärme. Plasten ger fossila utsläpp, men ansvar och kostnad för utsläppen hamnar inte hos dig som använt plasten eller hos den som producerat den, utan hos dem som köper elen och värmen. Med fossil plast i avfallet, från nya produkter och upplagrat i samhället, är det alltså svårt att erbjuda el- och fjärrvärmekunder fossilfri energi. Samtidigt vill hela samhället ha just detta.

Men någon måste ta hand om plasten som inte materialåtervinns. Eftersom våra branscher är sist i kedjan har vi små möjligheter att påverka. Energiföretagen och Avfall Sverige har därför vid flera tillfällen det senaste året bjudit in olika aktörer, som kan påverka att plasten minskar, till samtal. Senast under årets Almedalsvecka. Diskussionerna har visat på ett stort engagemang för att minska plastens negativa klimat- och miljöpåverkan. Det finns också en stor enighet om att det krävs omfattande åtgärder för att minska plasten i avfallet. Här finns alltså en samsyn kring vikten av att minska mängderna plast. Hur ska vi få det att hända?

Den finska regeringen har precis tagit emot en nationell färdplan för plast. Sverige borde precis som Finland ha sin egen färdplan. För det behövs en sammanhållen strategi med involvering av en mängd aktörer. Utöver våra branscher ser vi att företrädare för producenter, industrin, handeln, forskare, återvinningsbranschen, miljöorganisationer, branschorganisationer, beslutsfattare, myndigheter och konsumenter behöver vara med.

Vi ser fram emot att arbeta vidare tillsammans med andra. Vår utgångspunkt i detta kan sammanfattas i fyra gemensamma ståndpunkter om plast:

  • Tillverkare och handel måste ta större ansvar
  • Engagera alla aktörer för att lösa plastfrågan
  • Minimera konsumtionen av onödiga plastprodukter
  • Energiåtervinning av plast behövs, som en övergångslösning

Vi anser att den tillträdande regeringen borde snegla på framgångarna för Fossilfritt Sverige och dess arbete med färdplaner och snarast agera i frågan. Det är dags att plastbanta Sverige!

Pernilla Winnhed, vd Energiföretagen Sverige
Weine Wiqvist, vd Avfall Sverige

Läs artikeln hos Aktuell hållbarhet.