Debatt: Glädjande besked i uppgörelsen

Publicerat av: Mattias Jönsson ·

Det är fortfarande för tidigt att tvärsäkert uttala sig om vilka effekter energiuppgörelsen kan få. Att både vattenkraften och kärnkraften har fått nedsättningar i sina skattesatser är bra ur ett konkurrensperspektiv för vårt elsystem som behöver kraftproduktion med olika egenskaper. Det skriver Energiföretagen Sveriges vd Pernilla Winnhed på Dagens Samhälles webbplats.

Pernilla%20Winnhed,%20VD%20f%C3%B6r%20Energif%C3%B6retagen

Energiuppgörelsen från den 10 juni var nödvändig. Nödvändig därför att den ger förutsättningarna för det konkreta arbete som nu ska till för att utforma framtidens energi-Sverige. Den hade kunnat vara ännu bredare i och med att några partier inte står bakom. men den är ändå blocköverskridande vilket är allra viktigast.

Som ansvarig för den nybildade branschföreningen Energiföretagen Sverige känner jag just ett väldigt stort ansvar för att bidra i utvecklingen av vårt gemensamma energisystem. Det kan jag säga med stort fog eftersom jag vet att våra medlemsföretag som producerar, distribuerar och handlar med el, värme och fjärrkyla ligger i startgroparna.

Vår nya förening tar ett helhetsgrepp om energifrågorna. Vi är också måna om att bygga vårt arbete på en ordentlig analys med hela energisystemet som grund. Därför är det fortfarande för tidigt att tvärsäkert uttala sig om vilka effekter energiuppgörelsen kan få. Vi kan trots detta redan glädja oss åt några delar av uppgörelsen.

Jag väljer vattenkraften som första punkt. Den är kanske allra viktigast i ett helhetsperspektiv. Den är förnybar, har ytterst låga utsläpp av koldioxid och kan lagra energi. Genom sin förmåga att både snabbt och över längre tid reglera sin produktion bäddar den för ett ökat inslag av andra mer väderberoende källor för elproduktion.

För ökad reglering behövs mer effekt i elsystemet. Det kan vattenkraften bidra med och detta finns mycket glädjande med som en punkt i överenskommelsen. Ökad reglerkapacitet för att möta variationer i produktion från andra förnybara energikällor är en del av effektfrågan. En annan del av effektfrågan är att systemet också behöver säkerställa effekt för att klara ansträngda situationer med hög elanvändning.

Det senare tillgodoses i dag mycket med kärnkraftens hjälp. Begränsningarna av kärnkraften har tagits bort i den nya överenskommelsen. Vi vet samtidigt att dagens reaktorer en dag måste ersättas med kraftproduktion eller annan teknik som erbjuder samma funktioner som kärnkraften har. Här är biobränslebaserad kraftvärme och lagringsteknik av el intressanta inslag och naturligtvis även andra former av energieffektiviseringar. Alla dessa delar finns med i uppgörelsen.

Att både vattenkraften och kärnkraften har fått nedsättningar i sina skattesatser är bra ur ett konkurrensperspektiv för vårt elsystem som behöver kraftproduktion med olika egenskaper.

I en bred analys måste vi också undersöka hur elcertifikatsystemet bättre kan möta elsystemets och marknadens behov när mer förnybar el byggs. Just marknadens behov och hur den kan utvecklas på sikt är en utmaning och det är bra att energikommissionen fortsätter sitt arbete här.

Jag kan inte låta bli att tycka att allt det här blir oerhört spännande. I denna spänning ligger också att dra nytta av den digitala teknik som är under snabb utveckling. Ett område som överenskommelsen också berört är forskningen.

Den kanske är viktigare än någonsin och här gäller det för oss att vara med och dra nytta av ny digitaliserad teknik. Smarta hem, nya beteenden och ökad användning av elfordon är sådana inslag som vi mycket snart kan få se mer av.

Avslutningsvis vill jag komplettera min känsla av spänning med ett en känsla av lugn också. Detta lugn bygger jag på att Energiföretagen Sverige inte bara har el som spelbricka. Genom att vår helhet innefattar även värme och kyla finns ännu större möjligheter att optimera energi-Sverige.

Debattartikeln finns även publicerad på Dagens Samhälles webbplats.