Nu startar ESG:s femte arbetsgrupp – med beredskap i fokus

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Energiföretagen Sveriges arbetsgrupp för säker energiförsörjning – ESG – startar nu sin femte arbetsgrupp. Beredskap, inklusive krisberedskap, och försörjningstrygghet vid el- och värmeproduktion står i fokus.

ESG har arbetat i cirka tre år som ett samlande organ för branschens säkerhets- och beredskapsfrågor. ESG:s ansvarsområde är primärt frågor kopplade till säkerhetsskyddslagen, NIS-lagstiftningen med lagar och förordningar om samhällsviktiga och digitala tjänster, cybersäkerhet samt nu även beredskapsfrågor.

Tydlig uppgiftsbeskrivning

Nu har ESG fått sin femte arbetsgrupp AG 5 under sig. Denna beredskapsgrupp ansvarar mer specifikt för frågor som rör el- och värmeberedskap samt samhällets krav på försörjningstrygghet av el, värme och kyla. Här ingår också uppbyggnaden av civil- och totalförsvaret och frågor kring behov av gemensamma lager och krishantering, som inte redan hanteras av andra grupper såsom Elsamverkan.

Detta innefattar till exempel att identifiera energibranschens informations- och kunskapsbehov i linje med arbetet inom branschföreningen och ansvariga myndigheter. Dessutom att vara forum för dialog kring frågor som i första hand Svenska kraftnät, Energimyndigheten och MSB har behov av.

I linje med myndigheternas arbete

AG 5 består av medlemsföretag och tre ledamöter från Energiföretagens kansli. Regionchefer från Energiföretagen är adjungerade för att säkerställa att frågor som har beröring med Elsamverkan hanteras rätt. Samarbete sker också med ordförandegruppen inom Elsamverkan. AG 5 ska också följa arbetet som bedrivs hos Energimyndigheten, MSB, Svenska kraftnät och Försvarsmakten med flera.

– Det är bra att vi nu ökar takten i detta arbete när myndigheterna samtidigt växlar upp sitt arbete här, säger Emma Johansson som är säkerhetsansvarig hos Energiföretagen och sekreterare i AG 5.

Remissarbete på gång

Hon berättar också om att en remiss hanteras just nu som gäller utredningen ”Struktur för ökad motståndskraft” (SOU 2021:25). Där föreslås bland annat att energiförsörjning blir en av tio beredskapssektorer med Energimyndigheten som sektorsansvarig myndighet. Även Svenska kraftnät och Energimarknadsinspektionen ingår och vid behov SSM.

Energiföretagens synpunkter på den föreslagna strukturen i sammanfattning:

  • Sektorsindelningen är ett välkommet steg i rätt riktning och bedöms vara ändamålsenlig, liksom att även Energimarknadsinspektionen blir beredskapsmyndighet inom energisektorn.
  • Vi förväntar oss tydliga förbättringar i samordningen mellan sektorsmyndigheterna genom den föreslagna strukturen och vill se kraftfulla satsningar på robust beredskap inom energiförsörjning och kommunikationer. 
  • För framtiden skulle man även kunna utreda en renodling av ansvarsområden och roller mellan myndigheterna inom sektorn. Hur samverkan kring cybersäkerhet utvecklas och nyttan maximeras är ett viktigt utvecklingsområde.
 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se