Pandemin är inte över – viktigt att hålla ut

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Trots att Covid-19 fortfarande har en låg påverkan på energiförsörjningen i Sverige finns det enskilda företag som rapporterar högre grad av påverkan. Energiföretagen Sverige påminner om vikten av att hålla i de kraftfulla åtgärder som vidtagits innan riskerna har minskat.

Via myndigheternas rapportering och egna kontakter med företagen får Energiföretagen signaler om aktuell påverkan av pandemin. I Sverige finns just nu både el- och värmeföretag som har högre påverkan av smittan än andra företag. Glädjande nog har det ännu inte haft inverkan på leveranserna av el och värme, men det påverkar vardagen hos de flesta företagen.

– Skyddsåtgärder hos företagen tycks ha blivit det nya normalläget, samtidigt som det finns en trötthet kring att hantera läget. Påverkan finns till exempel när det gäller personalhanteringen. Det finns också företag som skjuter sin revision till hösten på grund av rådande smitta, säger Energiföretagens chef över region Mitt, Lisa Hjelm.

Risker trots vaccination

Även om läget ser mer ljust ut totalt sett med pågående vaccination så finns risker. Svenska kraftnät rapporterar till exempel om oro för eventuella biverkningar som kan drabba personer i kritiska funktioner. Inom ett arbetslag vid samtidig vaccinering finns risk att arbetsgivare kan rekommendera medarbetare att senarelägga vaccinering för att säkerställa tillräcklig bemanning. Detta skulle kunna ge problem under semesterperioden då bemanningen normalt är lägre än andra tider på året.

Mot bakgrund av aktuellt läge, där smittrisken fortsatt är stor, vill Energiföretagen påminna sina medlemsföretag om grunderna i hantering av covid-19. Det gäller att:

  • hålla i de pågående skyddsåtgärderna.
  • ha kontroll på var man testar sig, vilket varierar mellan regionerna.
  • ha en plan för vaccinationen, inklusive hantera personal som av något skäl inte vill vaccinera sig.*
  • se över situationen inför revisionerna, inklusive behov av hjälp utifrån.

– Pandemin är inte över, så håll ut. Läget är dessutom ännu mer svårbedömt på lite längre sikt. Det är därför fortsatt viktigt att vi inom energibranschen kontinuitetsplanerar för en fortsatt osäker situation, avslutar Lisa Hjelm.

* Läs artikel i tidningen Energi om att ett nej till vaccinering kan bli en arbetsmiljöfråga