Power Circle Summit 9 maj ”Hållbara lösningar för framtidens energianvändare – är teknik och opinion redo? ”

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Power Circle Summit som hölls för tredje året var i år ett välbesökt event med massor av kontaktmöjligheter i energifrågor. I år samlades cirka 240 personer på Svenska Mässan i Göteborg. Till allra största delen var det beslutsfattare på olika nivåer från företag som närvarade, tyvärr var det i år ganska glest mellan politikerna.

Erik Brandsma, generaldirektör för Energimyndigheten beskrev inriktningen med att ge riktlinjer som borde vara mer framträdande i vår bransch:

– Här pratar vi framtid och ältar inte dåtid.

I år var det mindre fokus på individuella presentationer, till förmån för korta inledande presentationer med efterföljande samtal. Dessa leddes av moderator (Karin Bodén från Jämtkraft) och expertkommentator (Bo Normark, Power Circle).

– Inom ramen, framtidsfrågor för energibranschen, handlade det mycket om elektrifieringen av fordonsmarknaden, pilotprojekt inom smarta elnät, kundernas roll i framtidens energimarknad och digitalisering hos energianvändaren, berättar Gunnar Fredriksson som för Energiföretagens räkning deltog i konferensen i Göteborg.

Prisade affärsidéer

Tio stycken start-upp företag fick några få minuter på sig att beskriva sin affärsidé, där publiken och en jury fick utse de slutliga pristagarna. Vinnare blev Swedish Algae Factory som fick 100 000 kr för sitt arbete med att öka verkningsgraden på solceller genom att använda skalstrukturen hos kiselalger. Insplorion tog andraplatsen med sin teknik för att övervaka batterier och därmed kraftigt kunna förbättra kapaciteten. Phoenix Biopower kom på tredje plats med ett system som är tänkt kunna dubbla elverkningsgraden från biomassa.

– Det absolut mest framträdande på konferensen och i pauserna var att alla tycker att det är spännande, och lite läskigt, med de snabba förändringarna och utmanande framtidsvisionerna för energibranschen. Jag blev glad då det tydligt märktes att branschen främst ser möjligheter med omställningen. Farhågor javisst, men lösningarna kommer, avslutar Gunnar Fredriksson.