En dag med Framtidsbussen

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Elin Fellers ansvarar för Energiföretagens arbete med att öka kunskapen hos välutbildade nyanlända om energibranschen, och vise versa. Här delar hon med sig av sin dag med Framtidsbussen i Västerås, ett projekt för att introducera nyanlända ungdomar för teknik och öka intresset för utbildningar som leder till jobb då det inom kort kommer att råda brist på arbetskraft inom vissa yrken.

- Alla som är främlingsfientliga borde få följa med på Framtidsbussen en dag, säger Amanda Landré, projektkoordinator på "Jobba i Västerås".

Vi väntar in den grupp med nyanlända ungdomar som idag ska få testa teknik och lära sig mer om bristyrken i Sverige. Under året har man hittills skjutsat 140 ungdomar i taxibussar från deras skolor till en interaktiv introduktion på Expectrum i Västerås och därefter vidare till företag i området som visat upp sin verksamhet. Ungdomarna har också fått chans att träffa och prata med dem som jobbar där; till exempel om vad en ingenjör gör och vilken utbildning som krävs.

- Den här målgruppen är så otroligt intresserade och jag skulle önska att fler arbetsgivare får möjlighet se den motivation som finns, säger Amanda.

Vad händer om jag väljer en utbildning som inte ger jobb?

Åtta ungdomar från Språkintroduktionsprogrammet på Karlforska skolan har fått smörgåsar och smoothies och lyssnar koncentrerat på presentationen.

- Vad händer om alla ungdomar i Sverige väljer utbildningar där det inte behövs anställas? frågar Amanda gruppen.

- De kommer stänga företagen, svarar Khaled, 18 år gammal från Afghanistan.

Maria Wretling, projektledare, flikar in:

- Vad händer om det inte finns några som jobbar på Mälarenergi?

Ungdomarna funderar och räcker upp händerna:

- Det kommer inte finnas varmt vatten eller varma element. Någon konstaterar att man inte ens kommer kunna använda internet

Lysande framtid för nyutbildade distributionselektriker

Amanda surfar in på Arbetsförmedlingens Yrkeskompass som visar framtidsprognoser för olika arbeten. Hon knappar in ”distributionselektriker” i ämnesfältet och ett mörkgrönt Sverige framträder på duken.

- Här är det mycket liten konkurrens om jobben, det betyder att om man väljer denna utbildning så finns goda möjligheter att få arbete. Hon fortsätter med ”bygg- och anläggning” och visar en olikfärgad karta. Som ni ser så skiljer sig behoven åt mellan yrken och var man bor.

Vi fortsätter med att titta på en kortfilm som visar hur tekniken förändrar arbetsmarknaden – en mataffär där personal byts ut mot virtuell shopping kopplat till videokameror och smarta telefoner – och ungdomarna reflekterar över hur en liknande funktion redan har ersatt kassapersonalen på hamburgerrestaurangen i stan. Vissa jobb försvinner, andra förändras och några kommer till. Amanda poängterar att det dock är svårt att helt ersätta människor med robotar och att människor, gärna teknikkunniga, efterfrågas för att utveckla och tala om vilka funktioner som behövs.

Ytterligare en kortfilm visas. Denna gång om 82-åriga Bo som lider av Alzheimers sjukdom men som genom fysisk cykling guidad av Google maps får hjälp att minnas sådant som varit bortglömt. En konstruktion framtagen av en biomekanisk ingenjör. ”Den här cykeln står här bakom mig och nu ska ni få testa den och massa annan teknik” avslutar Amanda och ungdomarna reser sig nyfiket.

”Jag vill att det ska bli bra för mig och mina barn här i Sverige”

Juliano och Javed står länge vid bordet där man tillverkar egna lysdioder i olika färger. Båda två kom till Sverige 2015, Juliano från Brasilien och Javed från Afghanistan. De är koncentrerade och hjälper varandra då det är lite trixigt att få till dioderna. Javed berättar att han vill välja eltekniskt program eftersom han tycker att både el och energi är spännande. Han kom ensam till Sverige och har bott på flera olika ungdomsboenden, nu som 18-åring tillsammans med några kompisar. Han berättar att det ibland är svårt med svenskan men att han vill fortsätta plugga.

- Jag vill fixa ett bra liv här i Sverige, jag vill att det ska bli bra för mig och mina barn, säger Javed och skrattar, men det är tydligt att det finns ett stort allvar bakom orden.

Khaled kom också hit ensam från Afghanistan för tre år sedan. Hela kroppen rör sig med VR-glasögonen han har på sig och han ler förtjust när den virtuella berg- och dalbanan är på väg nedåt. Han bor hos en man som jobbar på Röda Korset och det är även Khaleds önskan att kunna hjälpa människor i nöd i framtiden. Därför lyssnar han också koncentrerat när Max Lundqvist från Expectrum visar vattenväskan – en uppfinning som på ett enkelt sätt värmer vatten och smidigt kan användas av människor i utsatta områden. Även Nina, som kom från Syrien med sin familj 2015 ser mycket intresserad ut när gruppen samlas och man skickar runt en robot-katt som utvecklats för äldrevården för att ge de äldre sällskap. Hon vill bli undersköterska och tycker det är spännande att teknik kan användas till så mycket.

- När jag såg filmen om den äldre mannen blev jag så berörd, jag ville nästan gråta.

Det är dags för bussen att rulla vidare, den här eftermiddagen mot Bombardier där verkstadschefen och en av konstruktörerna tar emot. Dessutom berättar två teknikkonsulter från Knightec om deras yrkesroller, krav på färdigheter och om deras karriärresor. Vad visar utvärderingarna då som fylls i mot slutet av dagen? Från att ingen av de åtta ungdomarna uppgett teknisk sektor som framtida utbildningsval inledningsvis är det nu en som specificerar el/energi och ytterligare två som lyfter teknik som önskvärd sektor. Framtidsbussen ger resultat!

Är ditt företag intresserat av att på något sätt engagera er i Energiföretagens arbete med välutbildade nyanlända eller vill få mer information? Kontakta Elin Fellers.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se