Jobbsprånget - bästa vägen till jobb!

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Jobbsprånget är den bästa vägen för utlandsfödda akademiker att få kontakt med svenska företag och det ger en chans till företagen att få in högre kompetens, säger Alan Hasso i lunchrummet på Gävle Energi.

- Det är bra med att börja praktik för att få lära sig det svenska systemet och jobbkulturen; att man fikar ofta, hur möten är upplagda och att man äter lunch klockan 12. I början var det svårt att äta lunch mitt på dagen när man alltid gjort det vid fyra på eftermiddagen, men man vänjer sig, fortsätter han.

Alan kom till Sverige redan 2011 då han fick arbetsuppehållstillstånd och hade en syster i Uppsala som kunde erbjuda honom ett jobb på ett café. Det var inte vad Alan tänkt sig från början, men som kurd i Syrien utsattes han för ständig diskriminering och han ville heller inte göra den militärtjänst som krävdes av honom i en tid präglad av oroligheter.

Han hade med sig en femårig ingenjörsutbildning och erfarenheter av att ha jobbat med bland annat radiomottagning och bredbandslösningar. Under tiden på Uppsalafiket bröt kriget ut, Alan fick permanent uppehållstillstånd och bestämde sig för att satsa på svenskan och etablera sig i sitt nya hemland. Han erbjöds en lägenhet i Gävle men fick höra från Arbetsförmedlingen att det skulle bli svårt att få jobb på den nya hemorten, men Alan var beredd att kämpa. Hans första praktik genomfördes på kommunens IT-avdelning och han slogs av hur jämlika relationerna var mellan chef och medarbetare; en ny erfarenhet som han tyckte om, och han blev än mer motiverad att lära sig språket.

Andra praktikperioden gjordes på ett gatukök och att få stå i kassan hjälpte honom att träna svenskan- något han annars tyckte var lite knepigt då svenskarna upplevdes som förvisso trevliga men reserverade - och det var svårt att få möjlighet att praktisera språket på riktigt.

- Man har ett stort eget ansvar när man ska lära sig ett nytt språk och en ny kultur. Jag tittade mycket på tv och lyssnade på nyheter och radio vilket hjälpte mig då vi i skolan blev tillsagda att det inte var riktigt okej att spontant prata med svenskarna vid busshållplatsen, utom möjligtvis att säga något om vädret…

När han såg information om Jobbsprånget på sociala medier började han aktivt söka praktikplats inom det område där han har både kompetens och ett brinnande intresse att arbeta och utvecklas inom. Det gav resultat och 2018 fick han så möjlighet att göra praktik som systemadministratör på Gävle Energi.

Vad var ditt första intryck av företaget?

- Det var en helt ny atmosfär för mig och en jättebra känsla att få börja jobba inom mitt område. Jag kände direkt att det här är min plats och här jag vill vara! Jag gillade också att det var min chef som gick runt och visade var jag skulle sitta och hur det såg ut här, det var avslappnat och trevligt.

Nu, ett knappt år senare, arbetar Alan som systemtekniker och han konstaterar att kunskapen och färdigheterna kring bredband och fiber är likadan oavsett var i världen man arbetar. Hans visstidsanställning avslutas i juni men drömmen är att få vara kvar och så småningom få arbeta som projektledare för ett fiberprojekt.

- Jag är så glad över den här möjligheten och jag rekommenderar alla att söka Jobbsprånget! Det är också en verklig chans för företag att hitta andra kompetenser, få nya perspektiv och nya tankar - inte bara samma människor man alltid haft, säger Alan med ett stort leende.

Läs mer om Jobbsprånget.

Foto: Annelie Kedbrant

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se