Vi intervjuar Erik Brandsma – kandidat till DSO-enheten

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Energiföretagen Sverige uppmanar elnätsföretag att så många som möjligt blir medlemmar i den nya DSO-enheten inom EU. En styrelse håller på att bildas där tre svenska kandidater finns. En av dem är Jämtkrafts vd Erik Brandsma, som här svarar på några frågor.

DSO-enhetens medlemmar ska på en första stämma välja en styrelse på 27 personer, som ska representera tre storlekskategorier elnätsföretag. Inom varje kategori ska medlemsföretagen rösta fram sina 9 representanter.

Sverige har relativt god chans att få in en eller kanske två personer i kategorin ”under 100 000 kunder” eftersom vi har relativt sett många elnätskunder i denna storlekskategori.

Tre svenska kandidater till styrelsen finns. Annika Viklund, vd för Vattenfall Eldistribution i kategorin mellanstora företag. Erik Brandsma, vd för Jämtkraft och Jonas Kellberg, vd för Nacka Energi i kategorin små företag.

Hallå där, Erik Brandsma

Vad tycker du är viktiga perspektiv och frågor att driva om du skulle röstas in?

– Att säkerställa framtida investeringar i nätet, och samspelet med andra delar och frågor inom energisystemet såsom lagring, kostnadseffektivisering och digitalisering.

Hur kan du själv bidra på bästa sätt till att göra arbetet inom DSO-enheten framgångsrikt?

– Jag anser att nät, nätkapacitet och nätinvesteringar är avgörande för en framgångsrik energiomställning. Min kompetens ligger i att lyfta nät som en del av energisystemet och därmed säkerställa att nätreglering blir en drivkraft i energiomställningen och inte ett hinder. Jag är mycket van deltagare i internationella förhandlingar och möten (FN, OECD och som generaldirektör), vilket kan vara en tillgång som styrelsemedlem i DSO-enheten.

Varför ska svenska elnätsföretag gå med i DSO-enheten?

– Det handlar om att framtidssäkra sin affär och affärsutveckling. Besluten förskjuts alltmer till EU-nivå vad gäller reglering och utveckling av affären. Det påverkar allt: produktion, distribution och kundsidan inom energiområdet. Elnäten är en väsentlig del av detta, så det är viktigt att vara med här.

Är det något du vill tillägga?

– Ja, med valet av mitt nya jobb på Jämtkraft i Jämtland, hade jag förhoppningar att minska antalet möten i Bryssel. Men jag tycker det här är så pass viktigt att jag ställer upp på det, om man anser att jag kan bidra och blir vald.