Vägledning från Svenska kraftnät för beslut om placering i säkerhetsklass

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Svenska kraftnät har tagit fram en vägledning riktad till den som ska ansöka om beslut om placering i säkerhetsklass hos Svenska kraftnät. Ett beslut om placering i säkerhetsklass är en förutsättning för att kunna ansöka om registerkontroller för säkerhetskänslig verksamhet. Vägledningen är till för att underlätta processen och tydliggöra vilket underlag Svenska kraftnät behöver för att kunna fatta beslut om placering i säkerhetsklass. Kommunala energibolag berörs inte av vägledningen.

Den som deltar i en säkerhetskänslig verksamhet ska enligt säkerhetsskyddslagen säkerhetsprövas och eventuellt placeras in i säkerhetsklass. Den som bedriver säkerhetskänslig verksamhet ska själva analysera och lämna förslag på vilka av verksamhetens befattningar som bör placeras i säkerhetsklass. Detta görs med utgångspunkt i en säkerhetsskyddsanalys.

Den nya vägledningen gäller alltså bara de verksamheter som bedriver säkerhetskänslig verksamhet. Vilka befattningar som berörs framkommer i verksamhetens befattningsanalys. Syftet med en befattningsanalys är att få en tydlig bild av vilka befattningar eller roller som deltar i säkerhetskänslig verksamhet.

Gäller inte kommunala energibolag

Svenska kraftnät presenterar den nya vägledningen på sin webbplats efter remissförfarande under hösten. Energiföretagen deltog i remissförfarandet. Säkerhetsskyddsgruppen under ESG har varit med och bidragit med synpunkter på vägledningen för att den ska bli så bra och tydlig som möjligt.

Processen är tänkt att underlätta för vad verksamhetsutövaren ska göra och vilka analyser som krävs. Det är också viktigt att veta att vägledningen inte berör kommunala energibolag. Svenska kraftnät tar inte beslut om placering i säkerhetsklass för bolag med kommunalt rättsligt bestämmande.

Bedöm själva vad som är lämpligt

– Svenska kraftnät får endast besluta om placering i säkerhetsklass om behovet av säkerhetsskydd inte kan tillgodoses på något annat sätt, genom åtgärder inom områdena informationssäkerhet och fysisk säkerhet, säger Energiföretagens säkerhetsansvariga Emma Johansson.

I vägledningen ges tre exempel på vad företagen kan överväga (utifrån vad som är lämpligt i organisation och verksamhet), innan ansökan om placering i säkerhetsklass. Kan behovet till exempel tillgodoses genom:

  • ledsagning, som innebär att den berörda personen inte får röra sig fritt i lokaler där säkerhetskänslig verksamhet bedrivs, utan måste ledsagas av en behörig person.
  • tillträdesbegränsningar, där verksamhetsutövaren begränsar vilka lokaler och områden (där säkerhetskänslig verksamhet bedrivs) som en person har tillträde till.
  • behörighetsstyrning, där verksamhetsutövaren begränsar kretsen av personer som har tillgång till IT-system som hanterar säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter, eller som i övrigt är säkerhetskänslig verksamhet.

Läs om vägledningen och ansök på blankett om placering i säkerhetsklass på Svenska kraftnäts webbplats.

Läs tidigare nyhet från februari i år hos Energiföretagen om säkerhetsskyddsarbetet.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se