Välkomstmässa för blivande elkraftsingenjörer

Publicerat av: Eva Rydegran ·

SKELLEFTEÅ. I veckan välkomnade Energiföretagens medlemmar och de tre samarbetsuniversiteten Luleå tekniska universitet, Umeå universitet och Mittuniversitetet, en ny omgång studenter som påbörjar sin treåriga utbildning till elkraftsingenjörer.

År 2011 startade en unik högskoleingenjörsutbildning med inriktning på elkraft. Utbildningen är ett samarbete mellan Umeå universitet, Luleå tekniska universitet, Mittuniversitetet och företag i energibranschen, främst medlemsföretag i Energiföretagen Sverige.

Det är en distansutbildning för högskoleingenjörer elkraft och kräver därför eget driv av den som studerar. Samtidigt innebär den möjligheter för teknikintresserade personer över hela landet att studera elkraft.

Kick-off för nya studenter

Nu drar höstterminen igång med ett nytt gäng studenter och som en sorts kick-off anordnades en mässa i Skellefteå. Där kunde studenterna mingla med människor som redan är aktiva i energibranschen och även träffa representanter från samarbetsuniveriteten.

På mässan träffade vi två av de nya studenterna och passade på att ställa två snabba frågor.


image161go.pngVarför har du sökt dig till den här utbildningen?

Khenzada Maache:
Jag kommer från Libanon och där var behovet väldigt stort. Jag är intresserad av att se hur man kan producera el med naturlig kraft.

Vad är det som gör energibranschen intressant?
– Krafterna, utmaningarna, att du gör någonting av ingenting. Min dotter läser också en utbildning inom samma område.

 

 

Emil%20Fjällid.jpgVarför har du sökt dig till den här utbildningen?

Emil Fjällid:
­ – Jag tycker det är en intressant bransch. Jag är småbarnsfar så pengar är viktigt och i branschen finns stor utvecklingspotential och goda jobbmöjligheter. Du kan jobba lite överallt.

Vad är det som gör energibranschen intressant?

– Samhällets stora omställning. Det är otroligt mycket du kan göra, framför allt inom kraftöverföring. Du måste tänka i alla led. Det ger en utvecklingspotential. Sen är det mycket pensionsavgångar, alltså behövs personal. Det är inte överdrivet tung matte heller

 

Energiföretag som är engagerade i samarbetet:

Bodens Energi
E.ON Energidistribution AB (från och med antagning år 2022)
Härjeåns Nät (till och med antagning 2021 och tre år framåt)
Härnösand Elnät
Jämtkraft
LEVA i Lysekil (från och med antagning år 2022)
Luleå Energi Elnät
Pite Energi
Siemens
Skellefteå Kraft
Sundsvall Elnät
Umeå Energi Elnät
Sydkraft Hydropower AB
Vattenfall
Åsele Kraft
Övik Energi