Energifrågor uppe på Folk och Försvars Rikskonferens 2024

Publicerat av: Hannes Borg ·

Den 7–9 januari hölls konferensen Folk och Försvars Rikskonferens 2024 i Sälen. Konferensen är en samlingsplats för försvarsfrågorna och försvarsdebatten i Sverige. Ledande beslutsfattare från Riksdag och regering, civilsamhälle och näringsliv deltar. Energiföretagen är sedan 2023 medlemmar i föreningen Folk och Försvar som anordnar konferensen. I år var Energiföretagens vd Åsa Pettersson en av talarna.

Foto: Ulf Palm

Konferensen inleddes söndagen den 7 januari med ett invigningstal av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy. Flera talare från regeringen och Försvarsmakten uttryckte möjligheten för ett försämrat läge för Sverige. Kriget i Ukraina och de geopolitiska skeendena i vår omvärld har satt försvars- och beredskapsfrågorna högt upp på den politiska agendan.

Ny rapport från Försvarsberedningen – nya mål för energifrågorna

Detta kan ses bland annat genom Försvarsberedningens rapport Kraftsamling som presenterades i december 2023. Den anger Inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret. I rapporten lyfts bland annat det civila försvaret fram och behovet av att stärka den svenska totalförsvarsförmågan. Här föreslår Försvarsberedningen bland annat tydliga lednings- och lydnadsförhållanden i det civila försvaret samt återupprättandet av ett nytt ekonomiskt försvar och ett system för krigsviktiga företag.

Även energifrågorna är högt upp på den säkerhetspolitiska agendan. Den promemoria om nya mål för energipolitiken som presenterades och remitterades av Klimat- och näringslivsdepartementet strax före jul innehåller nya mål som bland annat ska bidra till att stärka Sveriges försörjningstrygghet på energiområdet.

Energiföretagens vd Åsa Pettersson på scen

Även på konferensen Folk och Försvar hade energifrågorna en plats. Energiföretagens vd Åsa Pettersson medverkade på konferensens andra dag i seminarieblocket ”Sverige inför höjd beredskap”. Här diskuterade Åsa tillsammans med Hans Liwång (bild ovan), docent i försvarssystem från Försvarshögskolan hoten mot energiinfrastruktur.

Åsa underströk behoven av att börja planera i dag, inför de scenarier som kan ske i framtiden. Sverige har ett stort och ökande energibehov, men även ett mycket tryggt och effektivt energisystem. Systemet har ett antal förmågor som kan vara av stor betydelse i ofred och kris, till exempel flexibilitet och ö-driftsförmåga. Men idag saknar vi mycket av den beredskap och planering som fanns under kalla kriget. Denna måste nu byggas upp och stärkas genom bland annat civilplikt. Hela samhället behöver planera och energisystemet behöver byggas ut, vilket går allt för långsamt idag.

Samtalet kan ses i efterhand (3:28 in i sändningen).

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se