Distansutbildning högskoleingenjör elkraft
Distansutbildningen är ett samarbete mellan tre universitet och cirka femton företag i energibranschen. Den har en stark koppling till företagen, dina framtida arbetsgivare, som finns på flera platser i landet. Under utbildningen erbjuder företagen studiebesök, föreläsningar, praktik och exjobb. De är också med och säkrar att utbildningen ger dig de kunskaper du behöver ha när du kommer ut. Så gott som alla som har gått utbildningen har fått jobb direkt.
Vill du vara med och utforma dagens och morgondagens elenergisystem tillsammans med resten av samhället? Utbilda dig till elkraftingenjör! Som elkraftingenjör kan du till exempel arbeta med att effektivisera elkraftanläggningar eller projektera elkraft för industrier, gatunät och nya bostadsområden.
Luleå Tekniska universitet, Umeå universitet och Mittuniversitetet samarbetar kring distansutbildningen för högskoleingenjörer elkraft, som är en treårig utbildning (180 högskolepoäng). Programmet ges på distans men har även träffar på plats, på universitet och företag. Här kan du läsa om en välkomstmässa för nya studenter.
Du får lära dig om elkraft, elanläggningar, elektronik, elkraftekonomi och matematik. Som student får du också en personlig labbutrustning hemskickad till dig för att kunna utföra laboratorieuppgifter hemma.
Utbildningen sker i nära samarbete med industrin och företagen erbjuder mentorer för dig som går första terminen, för att underlätta omställningen och ge lite extra stöd. De medverkar också med föreläsningar, studiebesök och erbjudanden om exjobb under utbildningens gång.
Inom energibranschen benämns programmet ofta ”Hing”, vilket är en förkortning av just högskoleingenjör. Eftersom Hing är en distansutbildning kräver den eget driv hos dig som studerar. Samtidigt innebär just distansmöjligheten att teknikintresserade personer över hela landet får möjlighet att studera elkraft.
Sök direkt hos universitetet:
Mittuniversitetet
Högskoleingenjör Elkraftteknik
Universitet: Mittuniversitetet
Studieort: Distans, Sundsvall
Omfattning: 180 högskolepoäng, 3 år
Umeå universitet
Högskoleingenjör Elkraftteknik
Universitet: Umeå universitet
Studieort: Distans, Umeå
Omfattning: 180 högskolepoäng, 3 år
Luleå tekniska universitet
Högskoleingenjör Elkraftteknik
Universitet: Luleå tekniska universitet
Studieort: Distans, Skellefteå
Omfattning: 180 högskolepoäng, 3 år
Energiföretag som är engagerade i samarbetet:
- Bodens Energi
- E.ON Energidistribution AB (från och med antagning år 2022)
- Härjeåns Nät (till och med antagning 2021 och tre år framåt)
- Härnösand Elnät
- Jämtkraft
- LEVA i Lysekil (från och med antagning år 2022)
- Luleå Energi Elnät
- Pite Energi
- Siemens
- Skellefteå Kraft
- Sundsvall Elnät
- Umeå Energi Elnät
- Sydkraft Hydropower AB
- Vattenfall
- Åsele Kraft
- Övik Energi
Läs om vad en elkraftingenjör gör.
Här kan du se en video med elkraftingenjören Basel Taleb, som berättar om sitt jobb.