Hitta utbildning

Du kan studera till jobb inom energi på både högskola och yrkeshögskola.
Vi har listat exempel utbildningar inom respektive område men det kan finnas fler.
Mer information om krav och antagning hittar du här.

Utbildningar högskolan

Du kan studera till elkraftingenjör både på yrkeshögskolenivå och högskolenivå. Distansutbildningen till elkraftsingenjör på högskolenivå är ett samarbete mellan de tre utbildande universiteten och flera av Energiföretagens medlemmar. Du kan söka utbildningen oavsett bostadsort. Vid ett eller ett par tillfällen per termin samlas studenterna på plats i norra Sverige.

Elkraftingenjör
En högskoleutbildning till elkraftingenjör kan bland annat leda till yrkesroller som nätplanerare/projektör och projektledare för större projekt.

Utbildningar yrkeshögskolan

Nedan finns ett antal exempel på utbildningar. Mer om varje utbildning kan du läsa när du klickar dig vidare. På yrkeshögskolans webbplats kan du hitta fler utbildningar, sök på kraft, el, energi eller värme, så hittar du många att välja på.

Elkrafttekniker, Elkraftingenjör, Elprojektör
En yrkeshögskoleutbildning till elkraftingenjör, elkrafttekniker ger inriktning mot yrkesroller som beredare/ teknisk projektledare. Det kan också leda till arbeten som driftoperatör och drifttekniker samt distributionselektriker och stationstekniker. Driftoperatörer och drifttekniker jobbar i högre grad på kontor medan distributionselektriker och stationstekniker jobbar ute i fält.

Vind-, sol- och vattenkraft-tekniker
En yrkeshögskoleutbildning inom sol, vind och vatten leder till yrkesroller som tekniker som arbetar med drift, service och underhåll på sol, vind och vattenkraftverk. Arbetet är huvudsakligen ute i fält.

Drifttekniker Kraft & värme
En yrkeshögskoleutbildad drifttekniker kan exempelvis arbeta på anläggningar som ansvarar för leverans av värme, ånga, kyla och el till sina kunder och sköter då allt från tillsyn av drift till service och underhåll.