Annika Viklund knep titeln Årets Kraftkvinna 2019

Publicerat av: Julia Hörnell ·

Annika Viklund har nått imponerande resultat för ökad jämställdhet och mångfald i sin roll som chef för Vattenfall eldistribution. Bland annat genom sitt generösa mentorskap samt genom att låta kvinnliga kollegor kliva fram och synas istället för henne själv. Tack vare detta engagemang utsågs just Annika Viklund till Årets kraftkvinna 2019!

61 kvinnor från hela energibranschen nominerades i år till att erhålla titeln som Årets kraftkvinna. För fjärde året i rad enades därefter Kraftkvinnornas expertjury om en slutlig pristagare. Den 24 oktober överlämnade energiminister Anders Ygeman priset till ingen mindre än Annika Viklund, chef över Vattenfall Distribution, som numera tituleras Årets kraftkvinna 2019. Annika har under många år arbetat systematiskt med jämställdhets- och mångfaldsarbete som har gett resultat.

Juryns motivering

”Med analyser, kreativitet och ett outtröttligt engagemang har hon nått imponerande och konkreta resultat för ökad jämställdhet och även mångfald. Detta i sina egna organisationer, men även i andras, tack vare sitt generösa mentorskap.

Hon har varit först med mycket och därmed inspirerat många. Hon nöjer sig inte med att redan ha skapat betydande förändring utan vidareutvecklar ständigt sina verktyg.

Årets Kraftkvinna räds inte att jobba både strategiskt och operativt för att vi tillsammans ska ta ett steg till. Hon väljer gång på gång att låta kvinnliga kollegor kliva fram och synas istället för henne själv, men ikväll ska hon prisas som Årets Kraftkvinna.

Årets Kraftkvinna är Annika Viklund.”

Priset Årets kraftkvinna

Priset Årets Kraftkvinna har instiftats av föreningen Kraftkvinnorna för att synliggöra och lyfta kvinnor i energisektorn och för att attrahera fler kvinnor till branschen.

Läs mer om utnämnandet hos Kraftkvinnorna.