Nya medlemsföretaget Lumo Energi tar Finland till Sverige

Publicerat av: Julia Hörnell ·

Innan den här våren var elhandelsföretaget Lumo Energi bara en verklighet i Finland. Nu är de även en engagerad och förväntansfull del av den svenska energibranschen. Vi ringer upp vårt nya medlemsföretag för att ta reda på hur det går med etableringen i Sverige och vilka förväntningar de har på sitt medlemskap.

Lumo Energi är det lilla, dynamiska elhandelsföretaget som kliver in på den svenska marknaden mitt under pågående coronakris. Men trots det går det riktigt bra. För även om Lumo Energi är ett nytt företag i den svenska energibranschen så har de en hel del kunskap och erfarenhet i ryggen som Finlands största privatägda elhandelsföretag.

”Eftersom de finska och svenska energibranscherna är väldigt lika kändes det logiskt att expandera till Sverige. Vår etablering i Sverige har börjat riktigt bra och vi lär oss en massa”, säger Lumo Energis Sverigechef Sara Wikström när hon blir uppringd på hemmakontoret.

Information och påverkan lockar Lumo Energi till branschorganisationen

Oavsett vilket land Lumo Energi befinner sig i vill de få information om vad som sker i branschen och kunna vara med och påverka åt vilket håll branschen går. Därför skickade de nästan direkt efter etableringen i Sverige iväg ett mejl till branschorganisationen Energiföretagen Sverige med en önskan om att bli medlemmar.

”Det är en bra nytta att kunna få information om vad som sker i hela elbranschen via er. Vi vill ju vara ett schysst elhandelsföretag som kan ge våra kunder all information som behövs.”

Detta är något Sara återkommer till under telefonintervjun – att det är viktigt för Lumo Energi att alltid kunna erbjuda det kunderna vill ha. Hon berättar om ett företag med stora öron som utvecklar sina elavtal utefter kundernas önskningar. På längre sikt vill de också vara med och påverka åt vilket håll branschen går genom medlemskapet hos Energiföretagen. Det finsksvenska hjärtat verkar banka lite extra för att få fram effektiviserande lösningar.

”Lite längre fram vill vi jättegärna vara aktiva i branschorganisationen. Vi tycker att det är viktigt att kunna effektivisera med hjälp av IT-system mellan olika aktörer. Därför är det väsentligt att exempelvis se till att Elmarknadshubben blir effektiv. Men vi tycker även att det är viktigt att jobba med branschens förtroende gentemot konsumenterna så att de kan känna sig säkrare.”

Rätt steg att expandera till Sverige

Lumo Energi är förväntansfulla inför framtiden och sugna på att gripa tag i nya kunskaper på den svenska elmarknaden. Hela jordklotet är ännu lamslaget av coronaviruset med en oviss framtid, men Lumo Energi är i alla fall säkra på en sak kopplat till företagets framtid.

”Det var helt rätt steg för oss att expandera till Sverige”, säger Sara Wikström glatt innan vi lägger på.

Vi på Energiföretagen Sverige är också glada för att ni bestämde er för att ta er verksamhet över Östersjön till oss. Välkomna till gemenskapen!

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Lisa Hjelm

Lisa Hjelm

Regionchef Mitt
Enhet: Stab och medlemsdialog
Telefon: 08-677 26 54
E-post: lisa.hjelm@energiforetagen.se