Rapporteringsskyldighet om hållbarhet för biobränslen från 1 juli

Publicerat av: Julia Hörnell ·

Lagstiftningen om genomförande av hållbarhetskriterier för biobränslen träder i kraft från 1 juli. Om er verksamhet träffas av lagen har ni två veckor på er att anmäla er anläggning till Energimyndigheten efter att lagen träder i kraft. Här får du svar på flera av dina frågor om hur lagen påverkar din verksamhet.

Lagstiftningen om genomförande av hållbarhetskriterier för biobränslen träder i kraft från 1 juli 2021. Nytt är kravet på hållbarhet för gasformiga och fasta biobränslen oavsett användningsområde. Det gäller anläggningar som använder fast biobränsle för produktion av el, värme, kyla eller bränslen i en anläggning med en sammanlagd installerad tillförd effekt på minst 20 MW, eller använder gasformigt biobränsle i en anläggning för produktion av el, värme, kyla eller bränslen med en sammanlagd installerad tillförd effekt på minst 2 MW. Gränserna gäller var för sig.

Vilka krav gäller?

Verksamheten bör uppfylla två krav: markkriterier och klimatbesparingar jämfört med fossila bränslen. Markkriterier gäller biomassa från skogsbruk och jordbruk i alla befintliga och nya anläggningar enligt ovan (>20 MW för fasta biobränslen och > 2MW för gasformiga biobränslen). Kraven på klimatbesparingar gäller endast nya anläggningar som har kommit i drift efter 2020.

Även den biogena delen av kommunalt avfall och verksamhetsavfall träffas av lagen. För biogent kommunalt avfall gäller inga krav på klimatbesparingar oavsett när anläggningen tagits i drift. För biogent verksamhetsavfall gäller däremot krav på klimatbesparingar om anläggningen kommit i drift efter 2020.

Hur är anläggningsdefinitionen?

När en anläggnings sammanlagda installerade tillförda effekt beräknas ska den installerade tillförda effekten räknas samman i alla tekniska enheter som använder fasta eller gasformiga biobränslen för att producera el, värme eller kyla. Sammanräkningen ska göras för fasta och gasformiga biobränslen var för sig. Enheter som används högst 500 timmar per år beräknat som ett rullande medelvärde under en treårsperiod ska undantas vid denna beräkning.

Vad behöver ni göra de första veckorna i juli?

Om er verksamhet träffas av lagen har ni två veckor på er att anmäla er anläggning till Energimyndigheten efter att lagen träder i kraft den 1 juli 2021.

Rapporteringsskyldigheten gäller per organisationsnummer. Flera anläggningar under samma organisationsnummer kan alltså ha ett hållbarhetsbesked, ett kontrollsystem och en rapportering.

Nästa tidsfrist är den 1 januari 2022. Det innebär att ni har hela hösten på er att ansöka hållbarhetsbesked för er verksamhet, samtidigt som ni måste säkerställa att ni har tillräckliga kontrollsystem på plats vilket är ett krav för att kunna få hållbarhetsbesked. 

Vad är konsekvensen om ni inte ansöker eller inte får hållbarhetsbesked?

Hållbarhetsbesked är ett krav för de anläggningar som träffas av regelverket. Hållbarhetsbesked är dessutom från 1/1 -22 ett villkor för att biobränslet inte ska räknas som fossilt i utsläppshandelssystemet EU-ETS stödsystem (inklusive in-optade anläggningar <20MW) samt för att ta del av elcertifikatssystemet, skattenedsättning enligt lagen om skatt på energi och annat stödsystem som Klimatklivet.

För opt-in anläggningar (<20 MW) är det frivilligt att anmäla sig enligt hållbarhetslagen (givet att man beaktat de övriga kriterierna), men från 1/1-22 blir det i praktiken så att man behöver verifiera med ett hållbarhetsbesked. Det innebär att man fram till årsskiftet har tid på sig att anmäla sin anläggning.

Ska jag anmäla min verksamhet om jag redan har ett hållbarhetsbesked för biooljor?

Om ni använder fasta eller gasformiga biobränslen innebär det en väsentlig ändring av er verksamhet jämfört med tidigare lagstiftning. Det innebär att ni utan dröjsmål måste anmäla en väsentlig ändring av kontrollsystemet.

Var ska jag anmäla min verksamhet?

Du hittar information om hur du går till väga på Energimyndighetens hemsida. Du kan även ladda ner formuläret för anmälan här. Väsentlig ändring anmäls genom Energimyndighetens e-tjänster.

Var hittar jag mer information?

Du hittar mer information om en informationsträff med Energimyndigheten den 29 juni på Energiföretagens hemsida. Där hittar du bilder från mötet samt länkar till lagen om hållbarhet (förordningen och övrig information).

Energimyndigheten kommer gå ut med mer information på sin hemsida inom kort. Myndigheten har bland annat beslutat om nya hållbarhetsföreskrifter den 28 juni som de planerar att publicera i mitten av juli.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Raziyeh Khodayari

Raziyeh Khodayari

Ansvarig miljö, hållbarhet, energitillförsel och energiaskor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 13
E-post: raziyeh.khodayari@energiforetagen.se