Välkommen översyn kan rädda vattenkraften, men planerbar elproduktion riskeras innan dess

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Den 8 september beslutade regeringen om ett nytt uppdrag till Havs- och vattenmyndigheten (HaV) att se över förutsättningarna för normsättningen av ytvatten, vilka har mycket stor inverkan på de pågående omprövningarna av vattenkraften för moderna miljövillkor. Regeringen motiverar sitt beslutet bland annat med det ökande samhällsbehovet av elproduktion, samt livsmedels- och dricksvattenförsörjning inom ramen för återuppbyggnaden av det civila försvaret.

Energiföretagen och våra medlemmar har återkommande under flera års tid pekat på att omprövningarna av vattenkraften med nuvarande inriktning kommer att innebära mycket större förlust av vattenkraftsproduktion och reglerförmåga än de riktvärden som regeringen har beslutat, mycket större kostnader än vad branschen lovat bidra med via Vattenkraftens miljöfond, och tyvärr också mycket mindre nytta för vattenmiljön än vad dessa energiförluster och kostnader kan motivera.

Orsakerna till bristerna i myndigheternas tillämpning är många och komplexa, men de föreskrifter och vägledningar som regeringen nu bett HaV att se över är en del av problemet. En annan orsak är hur den svenska vattenförvaltningen är organiserad, vilket konstaterades av Vattenförvaltningsutredningen i SOU 2019:66.

Det är till exempel inte rimligt att vattenmyndigheterna, vars expertområde är biologi och vattenförvaltning, ska göra komplexa bedömningar rörande vad som är en betydande negativ påverkan vattenkraftens produktion, reglerförmåga och elberedskapsförmåga, eller vad som skulle kunna vara lämpliga alternativ till vattenkraft för att tillgodose elsystemets behov. Dessa bedömningar ska göras av expertmyndigheterna Svenska kraftnät och Energimyndigheten som har kompetens, data och metodik för detta.

Läs mer: Remissvar rörande Havs- och vattenmyndighetens vägledning för förklarande av kraftigt modifierade ytvattenförekomster” och ”bedömning av annat sätt” (Dnr 04542-2021)”

Det är inte heller rimligt att vattenmyndigheterna inte deltar i de regionala samverkansprocesser som nu pågår för fullt över hela landet, där massor av ny kunskap och fakta framkommer som skulle kunna ge vattenmyndigheterna bättre möjligheter att göra avvägningar i linje med Prop 2017/18:243 Vattenmiljö och vattenkraft och Vattenförvaltningsförordningen (2004:660). Det borde vara självklart att denna kunskap används för att revidera normsättningen inför prövning, men vi ser inte att så sker idag.

Läs mer: Energiföretagens svar på Havs- och vattenmyndighetens remiss ”Vägledning om samverkan inför omprövning av vattenkraftverk för moderna miljövillkor” (Dnr 2247-2020)

Det nya regeringsuppdraget är förstås mycket välkommet och en tydlig pekpinne från regeringen att Havs- och vattenmyndigheten behöver ta sitt ansvar för att baxa omprövningsprocessen tillbaka på banan. Tyvärr så kommer väldigt många omprövningar att hinna avgöras innan HaV:s slutsatser från uppdraget har hunnit arbetas in i nya föreskrifter och vägledningar och därefter blivit nya normer hos vattenmyndigheterna. Mycket värdefull tid, pengar och personella resurser riskerar att gå åt till onödiga utredningar, snåriga rättsprocesser och verkningslösa åtgärder under tiden. Och Sverige riskerar att förlora mycket värdefull planerbar elproduktion.

Energiföretagen och våra medlemsföretag kommer därför att fortsätta spela in förslag på uppdrag och författningsändringar så att omprövningarna av vattenkraften blir så effektiva som möjligt och når både största möjliga nytta för vattenmiljön och samtidigt säkerställer en effektiv tillgång till vattenkraftsel.

Länk till uppdraget: Regeringsuppdrag M2022.01804.pdf (havochvatten.se)

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Johan Bladh

Johan Bladh

Ansvarig vattenkraft
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 60
E-post: johan.bladh@energiforetagen.se