Energijobben i fokus på energiföreläsningar för skolungdomar

Publicerat av: Julia Hörnell ·

Energiföretagen Sverige fortsätter genomföra energiföreläsningar för skolungdomar tillsammans med konceptet Arbetsmarknadskunskap i höst. Nu har ditt energiföretag chansen att boka in en energiföreläsning på din ort för att inspirera fler till att söka sig en framtid i energibranschen!

Är ditt företag medlemmar hos Energiföretagen Sverige och intresserade av att boka in en energiföreläsning på din ort? Mer information om hur du går till väga hittar du längst ner i nyheten.

Hur får vi ungdomar att förstå var jobben finns och hur de kan bli kvalificerade för ett jobb i energibranschen? Hur motiverar vi unga att läsa matematik tidigt och söka sig en framtid som tekniker och ingenjör? Med energiföreläsningar kommer vi en bra bit på vägen genom att marknadsföra både energibranschen och dess möjligheter samt det medverkande energiföretaget. Efter ett år av nedstängningar, distansundervisning och digitala möten fortsätter energiföreläsningarna som om ingenting har hänt. Nästan i alla fall.

– Den stora skillnaden är att vi idag genomför föreläsningarna digitalt. Nu kan vi få logistiken att fungera på sätt som tidigare har varit omöjligt. Vi kan ha en föreläsning i Eskilstuna, för att ha nästa föreläsning i Avesta med bara några minuters mellanrum. Det är såklart tråkigt med coronapandemin, men det är sjukt smidigt att vi kan jobba så här, säger David Lekholm Häggberg, processledare på Arbetsmarknadskunskap.

digital-teknikforelasning-bakom-kulisserna.jpg

Vanligtvis sker föreläsningarna på plats hos ett av Energiföretagen Sveriges medlemsföretag eller på en skola i kombination med ett evenemang. Fysiska möten möjliggör att elever efter kan räcka upp handen och ställa frågor. På de digitala mötena går det dock lika bra att ställa frågor, men då ställs de via mobiltelefonerna i stället. Även om det digitala formatet är praktiskt så försvinner evenemangskänslan och tyvärr även den direkta dialogen med eleverna.

– De bästa samtalen brukar vara efter föreläsningen, då eleverna vågar sig fram för att prata både med oss och företagen. När vi kör digitalt krävs det mycket mer för att de ska våga ta det steget, säger David.

Arbetsmarknadskunskap menar att mycket av de lärdomar de fått under året kommer gå att använda även efter pandemins slut. Att yrkesambassadörerna från energiföretagen kan vara med både fysiskt och digitalt är en möjlighet och det digitala formatet kommer finnas kvar som ett alternativ. Arbetsmarknadskunskap kommer dock prioritera att genomföra föreläsningar fysiskt i så stor utsträckning som möjligt.

– Den största lärdomen kommer så klart vara digital interaktivitet. Vi har fått göra om manuset rejält för att det ska fungera digitalt och få eleverna att hänga med. Det har vi verkligen fått att fungera och vi ser fram emot att prova det fysiskt! Fast ärligt talat så saknar jag mest att få träffa både företagen och eleverna på riktigt. Hur smidigt det än är med det digitala formatet så kommer det alltid vara något visst med att dricka kaffe ur en pappmugg i en skolaula, samtidigt som vi hör förväntansfulla elever prata med varandra utanför. Den känslan kommer vi aldrig kunna fånga digitalt, hur mycket vi än försöker, säger David och skrattar.

Är du intresserad av att boka in en energiföreläsning på din ort?

Mejla då David på david.l.h@arbetsmarknadskunskap.se

Så här går en energiföreläsning till:

  1. Energy Competence Center, som driver föreläsningarna tillsammans med systerprojektet Arbetsmarknadskunskap, pratar igenom ett upplägg med energiföretaget i fråga angående struktur, målgrupp och innehåll. Yrkesambassadörer från energiföretaget bjuds in för att medverka.
  2. Energiföretaget eller Arbetsmarknadskunskap bokar in föreläsningen, antingen fysiskt eller digitalt.
  3. Arbetsmarknadskunskap och medverkande yrkesambassadörer pratar igenom föreläsningen så att ambassadören blir förberedd samt får hjälp att skapa bra och smarta budskap.
  4. Föreläsningen genomförs tillsammans! Arbetsmarknadskunskap löser det praktiska och yrkesambassadörerna från energiföretaget hakar på.
  5. Efter avslutad föreläsning genomförs en gemensam utvärdering av både energiföretaget och Arbetsmarknadskunskap.