Hett på elmarknaden – slutkundsmarknadsrådets ordförande trendspanar

Publicerat av: Julia Hörnell ·

Många minns nog förra vintern och våren som tiden med de skenande elpriserna. För Rådet för slutkundsmarknad el kantades hela tillvaron av just elpriserna och regeringens många turer kring elstödet, som rådet fick vara med och påverka. Hör rådets ordförande Malin Flysjö om påverkansarbetet kring elstödet, flexibilitetsmarknaden och andra heta trender just nu.

Rådet för slutkundsmarknad el drar sig inte för att jobba hårt när det krisar. När elpriserna skenade under vintern och våren och Regeringskansliet ville diskutera stödmodeller med rådet teamade alla rådsmedlemmar upp och prioriterade arbetet.

”Man kan tycka vad man vill om resultatet, men det här var den gyllene medelvägen. Det lades verkligen ner ett gediget arbete på elstöden, där för- och nackdelar vägdes mot varandra. Just att få vara med och påverka – det är det stora med rådsarbetet och anledningen till att man är beredd att lägga ner den tid det tar”, säger Malin Flysjö, ordförande för slutkundsmarknadsrådet och vd för Göteborg Energi Din El.

Flex är hetast just nu

Men elstödet till företag och konsumenter är bara en av många frågor som har legat på rådets bord. Vilken fråga är då den största inom elmarknadsområdet just nu? Helt klart flex, om man frågar Malin Flysjö. Hon beskriver flexmarknaden som både spännande och viktig, men inte helt enkel att greppa.

”Det är mycket att läsa in sig på, men flexibilitetsmarknaden är möjliggöraren för att kunna möta den nya intermittenta produktionen i elsystemet. Väderberoende elproduktion är viktig för att energiomställningen i samhället ska vara möjlig, men den bygger också på att konsumenter och producenter hjälps åt för att balansera upp kraftsystemet. Flexmarknaden erbjuder nya affärsmöjligheter för både konsumenter och producenter”, säger Malin Flysjö.

Malin Flysjö förklarar att exempelvis vindkraftsproducenterna numera kan få betalt av Svenska kraftnät om de reglerar ned produktionen när Svenska kraftnät har behov av det. Även mindre konsumenter och producenter kan hjälpa kraftsystemet via så kallade aggretorer som samordnar de mindre aktörernas upp- och nedregleringskapaciteter och budar in dessa till flexmarknaden. Det är en helt ny situation, som skapar nya intäktsmöjligheter för aktörerna. Men ännu kvarstår en del frågetecken. Som hur ersättningsmodellerna ska se ut mellan aggregatorer och de som är balansansvariga aktörer på flexmarknaden.

Kundernas nya brinnande energiintresse

Flex är helt klart en trend, men vilka andra trender ser Malin Flysjö på elmarknadsområdet? Svaret kommer blixtsnabbt; privatkundernas nya brinnande intresse för elsystemet. Kunderna vill idag själva producera el och styra sin förbrukning.

”Privatkunderna tar reda på hur priserna ser ut inför nästkommande dygn och de pratar om batterier och solpaneler. Det är en tydlig trend som vi ser både i fokusgrupper och i kundernas faktiska förbrukning. Förra vinterns priser gjorde ont, men ledde till ett positivt kunskapsskutt hos kunderna. Det blev något bra ur eländet”, avslutar Malin Flysjö.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

David Wästljung

David Wästljung

Elmarknadsanalytiker
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 62
E-post: david.wastljung@energiforetagen.se