Fjärrvärmerådet bidrar till förbättrade villkor för branschen

Publicerat av: Julia Hörnell ·

Kraftvärmen har fått bättre villkor och det har beslutats om att avfallsförbränningsskatten ska avskaffas. En av flera krafter som ligger bakom den positiva utvecklingen för fjärr- och kraftvärmen är Energiföretagens produktions- och marknadsråd för värme och kyla. Tricket verkar vara att branschen pratar med en gemensam och konsekvent röst under lång tid.


Kurosh Beradari är ordförande i Produktion- och marknadsrådet för värme och kyla.

Politik, marknadsutveckling och ny innovation. Det är ämnen som återkommande diskuteras på Energiföretagens produktions- och marknadsråd för värme och kylas möten. Rådet är ett av Energiföretagens åtta sakråd som sedan flera år tillbaka har sammanfört stora och mellanstora fjärrvärmeföretag som därefter har börjat prata med en och samma röst i fjärr- och kraftvärmefrågorna och framfört konsekventa budskap. Det har bidragit till flera positiva förändringar.

”Vi som är med i rådet är förstås en av flera krafter. Men det är tydligt att både Energiföretagens och rådets långvariga och konsekventa arbete har lett till förbättrade villkor för fjärr- och kraftvärmebranschen vad gäller avskaffningen av avfallsförbränningsskatten, den cirkulära ekonomin och kraftvärmens roll i samhället. Men även organisationer som Fossilfritt Sverige och Värmemarknad Sverige har gjort mycket för fjärr- och kraftvärmens roll i samhället”, säger Kurosh Beradari, marknadschef på Vattenfall Värme och ordförande i Produktion- och marknadsrådet för värme och kyla.

Aktuella diskussionsfrågor i rådet

Det är mycket som händer och mycket för rådet att hålla koll på just nu. Två EU-frågor som rådet har diskuterat intensivt är hållbarhetskriterierna för biomassa och de nya EU-reglerna för energieffektivisering. Rådet ger även input till Energiföretagen i olika skattefrågor och till olika strategiutredningar, de formulerar grundbudskap för debattartiklar, bevakar utvecklingen på hela värmemarknaden samt inom säkerhets- och bränslefrågor.

Läs rådsrapporten från rådets senaste möte.

Varför behövs produktion- och marknadsrådet för värme och kyla?

”Rådet för samman en grupp som representerar fjorton stora och mellanstora fjärrvärmeföretag och en majoritet av landets fjärrvärmekunder. Samverkan mellan medlemsföretagen och Energiföretagen Sverige är viktig och för det syftet är sakråden ett välfungerande koncept. Vi finns till för att stötta Energiföretagen i produktions- och marknadsfrågorna”, säger Kurosh Beradari.

Vad får du som medlem ut av att delta i ett råd?

”Jag har ett stort utbyte av mina branschkollegor vars kunskap kan bidra till utveckling i mitt företag och jag har även chans att dela med mig av vad vi gör på Vattenfall. Som deltagare i ett råd får jag också möjlighet att själv utvecklas genom att träffa en massa kunniga människor. Jag vill rikta ett stort tack till rådssekreterarna Lina Enskog Broman och Daniel Lundqvist på Energiföretagen, som rådet har ett jättestort stöd av”, säger Kurosh Beradari.

Kontakta rådet med dina inspel!

Kurosh lyfter att rådets uppdrag är att stödja Energiföretagen Sverige och betonar särskilt att rådet därmed jobbar för samtliga medlemsföretag med fjärrvärmeverksamhet.

”Kontakta gärna oss om det finns särskilda frågor ni vill att vi lyfter i rådet. Vi är öppna för era inspel”, avslutar Kurosh Beradari.

Kontakta Kurosh på kurosh.beradari@vattenfall.com.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Daniel Lundqvist

Daniel Lundqvist

Ansvarig marknadsfrågor, fjärrvärme och fjärrkyla
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 06
E-post: daniel.lundqvist@energiforetagen.se

Lina Enskog Broman

Lina Enskog Broman

Enhetschef Energisystem
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 16
E-post: lina.enskog.broman@energiforetagen.se