Elproduktionsrådets ordförande Göran Hult trendspanar in i framtiden

Publicerat av: Julia Hörnell ·

På sistone har elproduktionsrådet ägnat mycket tid åt att massera EU:s elmarknadsförslag och skriva skarpa inlägg om det till EU-kommissionen. Vi intervjuar rådets ordförande Göran Hult som ser in i elmarknadens framtid, uttrycker stolthet över rådet och berättar om en gång då de lyckades riktigt bra.

Strålkastarna har lyst på energifrågorna ett tag nu och för energiföretag har särskilt EU-frågor blivit ännu viktigare att bevaka. Men hur ska mindre energiföretag kunna avsätta resurser för att sätta sig in i frågorna och vara med och påverka Energiföretagen Sveriges remisser om exempelvis EU-frågor? Jo, genom att delta i ett av Energiföretagens råd. I alla fall om du frågar elproduktionsrådets ordförande Göran Hult:

”När flera energiföretag går samman i ett sakråd blir våra inlägg kring olika energifrågor tyngre. Det ger dessutom energiföretag möjlighet att påverka i större utsträckning än enbart genom sina egna remissvar.”

Elmarknadstrender just nu

När Göran Hult inte deltar på möten med elproduktionsrådet arbetar han som Vice President Nuclear & Development på Fortum. Efter att både ha deltagit i rådet och arbetat i branschen i många år kommer det naturligt för honom att trendspana inom elproduktionsområdet. Vindkraften har de senaste åren blivit en stor fråga för rådet, liksom elmarknaden och kraftsystemet på senare tid. En annan trend han ser är att det hela tiden blir ett större fokus på EU:s direktiv och implementationen av dem.

”I EU:s Clean energy package fanns ett stort fokus på att alla skulle ha möjlighet att teckna rörliga avtal. Nu är EU:s fokus precis det motsatta – att alla ska ha möjlighet att teckna långa avtal med fasta priser. Jag tror att inställningen kommer svänga tillbaka igen när elmarknaden återigen är mer normal. Men det kan ta några år”, säger Göran Hult.

Om man ska tro Göran är möjligheterna för elproduktionen många. Han ser möjligheter för flera av kraftslagen; den nationella planen för vattenkraften kan ge mer effekt och flexibilitet, han ser en pånyttfödelse av nybyggarandan för kärnkraften och den havsbaserade vindkraften har stora möjligheter ”om vi hanterar det på ett bra sätt”.

Rådets skarpa inlägg i elmarknadsdebatten

Göran uttrycker stolthet över elproduktionsrådet, beskriver ledamöterna som ”otroligt kunniga” och förklarar att de tillsammans utgör en enorm kompetens. Hans ambition är att rådet kontinuerligt ska enas om positioner, som Energiföretagen kan använda i sitt påverkansarbete. Ett av elproduktionsrådets senaste lyckade arbeten skedde i samarbete med rådets arbetsgrupper som under hösten masserade de nya elmarknadsförslagen från EU. Arbetet resulterade i skarpa inlägg till både EU-kommissionen och Eurelectric, som kommenterade elmarknadsförslagen.

”Det var ett väldigt bra arbete då vi på kort tid fick ihop bra svar som jag tror kan ha gjort en del nytta. Det tas alltid på större allvar om både Energiföretagen och vi medlemsföretag skriver samma kommentar och skickar in eftersom det förstärker vårt budskap. Jag värderar dessutom Energiföretagen väldigt högt som remissinstans”, säger Göran.

Läs mer om EU-kommissionens översyn av elmarknaden.

Drömdeltagare i elproduktionsrådet

Rådet verkar i stort sett vara komplett i Görans ögon. Men om han helt fritt fick önska en ny deltagare, vem hade det då varit?

”Som sagt är jag mycket nöjd med den kompetens och bredd vi har i rådet idag, men om jag fick önska helt fritt skulle det vara kul med en nytänkare utan gränser som Leonardo da Vinci”, avslutar Göran.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Magnus Thorstensson

Magnus Thorstensson

Ansvarig råkraftmarknad
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 28 06
E-post: magnus.thorstensson@energiforetagen.se

Carl Berglöf

Carl Berglöf

Expert inom kärnkraft
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 96
E-post: carl.berglof@energiforetagen.se