Energy Buddies – mentorprogram gör skillnad

Elin Fellers från Energiföretagen Sverige presenterade branschorganisationens nya mentorprogram Energy Buddies. Det ger medarbetare i tekniska yrkesroller möjlighet att dela med sig av sig själva och möjligheterna som finns i branschen till nyanlända med en teknisk utbildning som vill ta klivet in på arbetsmarknaden. Under sju strukturerade träffar lär sig mentorer och adepter av varandra. Nu är första programperioden igång.

SCB:s långsiktiga prognoser visar att det år 2030 kommer att saknas 100 00 teknikutbildade, varav många ingenjörer, men också 50 000 yrkesutbildade. Välutbildade nyanlända kan fylla en del av dessa roller.

– I mitt uppdrag har jag de senaste veckorna den stora fått äran att knyta kontakt med ett fyrtiotal utrikesfödda, män och kvinnor. Samtliga väldigt angelägna om att etablera sig på svensk arbetsmarknad, i synnerhet inom svensk energibransch, inledde Elin Fellers.

Några av dessa personer har varit på arbetsmarknaden länge men inte lyckats hitta en tjänst som motsvarar deras utbildning och deras förhoppningar. Några är lite mer i en omställningsfas, där de dels behöver lära sig språket bättre, dels att få veta mer om arbetsmarknaden och dess möjligheter. De kan till exempel vara på väg att karriärväxla från ett teknikområde till ett annat. Gemensamt för dem alla är att de önskar såväl inspiration, som information, enligt Elin Fellers.

– Inspiration som att träffa, lära känna någon som jobbar på ett företag eller i en yrkesroll som man vill veta mer om. Information för att få veta mer om hur vägen dit ser ut, vilka krav, förväntningar och möjligheter som finns, sa hon.

Hon pratade om personer som anmält intresse för att bli adept i Energiföretagens nya mentorprogram Energy Buddies. Programmet ger också mervärde till branschen och ger möjlighet att arbeta för en inkluderande kompetensförsörjning samtidigt som det bidrar till mening och utveckling för dem som är mentorer för de utlandsfödda ingenjörerna.

– Det är kanske inte sannolikt att vi kommer att hitta de efterfrågade 8000 medarbetarna genom just det här mentorprogrammet men att vi kommer att hitta några är jag ganska säker på, underströk Elin Fellers.

Sju träffar ger både information och inspiration

Energy Buddies är ett digitalt mentorskapsprogram, vilket gör att man kan delta oavsett var man bor. Mentorer och adepter träffas vid sju tillfällen under oktober-januari. Programmet startar med en gemensam träff för alla adepter och mentorer. Det ger redan där och då tillgång till ett nätverk med fler än den enskilda person som var och en ska ha kontakt med. Sedan följer fem träffar med strukturerat innehåll, som återfinns i en handbok med övningar för adepter, respektive mentorer, så att de kan förbereda sig inför varje träff. Det sjunde och sista tillfället inom programmet är också gemensamt för samtliga adepter och mentorer.

Rekrytering till nästa års mentorprogram sker under april-september, så den som är intresserad håller ögonen öppna då, men kan även kontakta Elin Fellers redan nu.

Utvecklande att vara mentor

William Eugensson, Göteborg Energi, var med som mentor i pilotprojektet för Energy Buddies under våren och är nu med igen. Han är utbildad civilingenjör med master i energi- och miljöteknik och har jobbat i energibranschen under fem år.

– Det var under min studietid jag bestämde mig för att jag ville satsa på energibranschen. Energibranschen hade väldigt många möjligheter kändes det som och också väldigt spännande med just energiteknik. Eftersom energibranschen är en möjliggörare för samhällets omställning så är det väldigt mycket som krävs av branschen och det tyckte jag var väldigt spännande, berättade William Eugensson.

Han tycker att det är roligt att jobba i en bransch med hög efterfrågan och tycker också att det märks i jobbet på Göteborg Energi. Efter att ha deltagit i pilotomgången anmälde han sig igen till höstens program.

– Jag tyckte det var väldigt spännande att ha en dialog med någon som är ny i branschen. Min adept var ny i branschen men hade mycket arbetslivserfarenhet, mycket mer än jag. Det var givande att ha de perspektiven från en person som har annorlunda erfarenheter. Han gav mig input i hur jag kan jobba med sitt perspektiv. Det var också en bra möjlighet att utveckla sina kommunikationsförmågor. Det tyckte jag var väldigt givande. Jag tycker också att det är viktigt med utbyte mellan olika kulturer och språk och det var ett bra forum, förklarade William Eugensson.

Lite siffror från årets Energy Buddies

  • I programmet deltar 48 personer, 24 adepter och lika många mentorer.
  • Totalt deltar 28 kvinnor och 20 män, bland adepterna är det 13 kvinnor och 11 män.
  • Merparten bor i Stockholm och Mälardalen, ganska många återfinns också i västra Sverige.
  • Samtliga adepter är ingenjörer. Flertalet har en examen inom elektroteknik, maskinteknik eller energiteknik.
  • Flertalet av adepterna deltar just nu i utbildningar som innehåller kurser inom energi.
  • Mentorerna representerar en bredd av erfarenheter, med flest inom elnät, därefter fjärr- och kraftvärme. Men det finns också personer med erfarenhet av elkraftsystem, vattenkraft, vindenergi, solkraft och kärnkraft.
  • 40 procent av mentorerna är vd eller chef. Nästan lika många har en yrkesroll som ingenjör men det finns också mentorer som är strateger/analytiker, HR eller tekniker.

Läs mer om Energy Buddies på Energiföretagens webbplats.

Se hela föredraget.
Ta del av powerpointpresentationen (pdf)