Energiföretagens uppdaterade språkpalett

Energibranschen vill skapa förutsättningar för språkutveckling på arbetsplatser, lyfta potentialen som finns i arbetsgrupper präglade av mångfald och inte minst bidra med verktyg som hjälper utrikesfödda att etablera sig i branschen. Deltagarna fick en genomgång av några av de språkliga verktyg som Energiföretagen tagit fram och erbjuder utbildare och energiföretag.

Elin Fellers är projektledare för projektet ”Välutbildade nyanlända” på Energiföretagen Sverige. Projektet finansieras av statliga främjandemedel och ska bidra med snabbare vägar in på arbetsmarknaden för välutbildade nyanlända. En del av projektet är att bidra med verktyg för att förbättra språket, med fokus på den del som branschen är bäst på, nämligen yrkessvenska.

Hittills har det utmynnat i en rad språkstödsmaterial riktade till olika målgrupper, som nyanlända, handledare i företagen och framför allt lärare i svenska som andraspråk och SFI, Svenska för invandrare. Allt framtaget språkstödsmaterial riktar sig främst till vuxna men delar kan användas även i undervisning för ungdomar.

Succé för läroboken Energisvenska 

Den riktiga ”bestsellern” i språkpaletten är läroboken ”Energisvenska” för utländska energiexperter, som nu har beställts i över 11 000 exemplar. Den utgår från tre vanliga yrkesroller, distributionselektriker, driftledare inom elnät och drifttekniker inom värma. Det är mest lärare runt om i Sverige som har beställt boken, främst via sajten utbudet.se, men även många av Energiföretagens medlemmar har beställt egna exemplar.

Läroboken Energisvenska vänder sig till utländska energiexperter, med teknikerbakgrund eller ingenjörsutbildning. Boken innehåller ett stort antal olika övningar, som bygger på ett ordförråd hämtat från Energiföretagen Sveriges medlemsföretag. Emil Molander från LYS Förlag fick i uppdrag att jobbskugga yrkesverksamma medarbetare på några av Energiföretagens medlemsföretag, för att få inblick i hur man pratar och om vad.

– Emil Molander följde med distributionselektrikern i bilen och ute på jobbet. Han följde med på ronderingsrundan i kraftvärmeverket, lyssnade på vilka telefonsamtal som kom in till driftcentralen och allt annat som händer i det dagliga arbetet, berättade Elin Fellers.

Hon visade sedan exempel på innehållet, bland annat grammatiska övningar, en del diskussionsövningar där studenter förutsätts prata med varandra, hörförståelse inspelade övningar och skrivövningar individuellt.

– Vi befinner oss i energibranschen, får läsa om medarbetare som beskriver sina arbetsuppgifter. Det är tacksamt att göra övningar kring, för att träna vokabulären och träna ordförståelsen.

Energi i klassrummet, ett nytt material

På försommaren kom ett nytt material, Energi i klassrummet. Det är klassrumsfärdiga språkmaterial som i första hand riktar sig till utbildningar i svenska som andraspråk. Det är kostnadsfritt att använda för lärare. I tre olika foldrar; Praktisera i energibranschen, Jobba i energibranschen eller att vara med i Mentorskap i energibranschen får vi lära känna personer som tagit klivet – eller är på väg – in i branschen.

Materialet har både ett språkligt och ett kulturellt fokus, och speglar olika, vanliga situationer på jobbet.

–  Vi får lära känna ett antal personer. Till exempel Yannick och Ibbe, som båda jobbar i branschen, och ta del av deras vägar in i branschen. Materialet ska kunna användas av alla som studerar svenska på fortsättningsnivå. Vi vill främst att materialet ska bidra till att förbättra språket, men hoppas också att det ska få nyanlända intresserade av energibranschen och visa på olika vägar in, sa Elin Fellers.

Ta kontakt – material för språkutveckling på arbetsplatsen

De två första materialen är framtagna främst för klassrum och verksamheten där, och ska bidra med yrkessvenska från energibranschen.

– Det finns också ett material som riktar sig just till er som företag i branschen. Det heter ”Ta kontakt” och är en guide till kommunikation, integration och inkludering mellan gamla och nya medarbetare i branschen. ”Ta kontakt” ska främja samtal om språket och dess innebörd, ge språkliga tips, och vara en vägledning. Den kan vara en del av introduktionen av en medarbetare eller praktikant, som behöver utveckla sin svenska tillsammans med kollegor på arbetsplatsen.

Elin Fellers betonade att det inte bara är den nya kollegans ansvar att anpassa sig, det är allas ansvar att kommunikationen fungerar. Det kan också vara svårt att anpassa sig till något som är obekant, kanske obekvämt och många gånger outtalat. För att främja kontakten från början bör vi lägga korten på bordet och prata om vilka förväntningar man har på varandra. En viktig del i det är att vara tydlig, för att undvika språkliga missförstånd, tipsade Elin Fellers.

Ambitionen med ”Ta kontakt” är att synliggöra hur det fungerar på arbetsplatsen och hur medarbetare kan hjälpa varandra. Därför skickas alltid dubbletter av materialet ut till företagen som beställer materialet; ett exemplar för handledare och ett för den som är ny på arbetsplatsen och i yrkessvenskan.

Beställ och testa!

Boken ”Energisvenska” och ”Energi i klassrummet” är klassrumsmaterial, som finns på utbudet.se och de kan beställas av lärare där. Genom rapporteringen därifrån kan Energiföretagen även följa hur mycket som beställs och av vilka.

Det nya materialet ”Ta kontakt”, som riktar sig till branschens egna bolag, kan beställas på Energiföretagens hemsida.

– Vi skickar alltid dubbla exemplar till företagen, så att både handledare och praktikant kan använda den i det dagliga jobbet. Jag hoppas att fler ska upptäcka och beställa materialet framöver. Min uppmaning är att våga testa. Beställ materialet och fundera på vad som kan passa just er, avslutade Elin Fellers.

Ta del av powerpointpresentationen (pdf)
Här hittar du allt språkstödsmaterial som Energiföretagen erbjuder. 

Se hela föredraget:

Energikonferensen 231011 - 02 Energiföretagens uppdaterade språkpalett Elin Fellers from Sobona on Vimeo.