När praktiken är en del av företagskulturen

Under de senaste åren har Umeå Energi arbetat mycket med sin företagskultur och sitt uppdrag. De har också tagit emot ett antal utrikesfödda ingenjörer på praktik genom programmet Jobbsprånget. Arbetet med företagskulturen har lett till både bättre mottagande av praktikanter och att medarbetare velat ta på sig rollen som handledare. IT-chefen Magnus Torrkulla och Muhammad Nauman, tidigare praktikant och nu anställd på Umeå Energi, delade med sig av sina erfarenheter.

Magnus Torrkulla inledde med att berätta att Umeå Energi har jobbat mycket med företagskulturen på ett mer strukturerat sätt och tagit fram gemensamma spelregler.

– När så mycket förändras i omvärlden behöver vi hitta nya sätt att jobba på.  Vi kom fram till att vi behövde strukturera om både arbetssätt och organisation för att ha en hållbar arbetsmiljö. Då var företagskulturen en viktig del. Alla anställda har varit med och tagit fram gemensamma spelregler.

Han understryker att det är viktigt att få utvecklas och att våga göra fel – och att arbetet med företagskulturen även ledde till en enighet om hur de ska ta emot andra i organisationen. Arbetet med företagskulturen och självorganiserande team tar aldrig slut. Det förändras hela tiden, och vi behöver arbeta kontinuerligt för att hela tiden utvecklas, sa Magnus Torrkulla.

– I kulturen ligger att ”jag bidrar till enkelhet genom att jag provar och så hjälper jag andra att lyckas”, vilket har gett goda förutsättningar. Grunden är att hjälpa varandra, komma vidare och nå uppsatta mål. Detta innebär en stor del av frihet under ansvar som ger alla möjlighet att utvecklas, i kombination med att det stärker kultur och spelregler. 

Jobbsprånget öppnade möjligheter

Jobbsprånget var viktigt för att Umeå Energi skulle engagera sig i att ta emot praktikanter. De arbetade mycket med att hitta praktikplatser i företaget och lyckades identifiera cirka 20 olika. Därefter annonserade de genom Jobbsprånget.

– Vi fick många ansökningar, men i vissa fall var vi för långsamma för att få dem vi ville ha. Till slut hittade vi tre som vi ville ha och nu har vi har anställt två av dem. Det var nytt för oss att ta in olika kulturer och språk i vår verksamhet och vi kan lära oss av erfarenheterna och utveckla vårt arbete vidare, konstaterade Magnus Torrkulla.

– Vi har grundmurat vår kultur, jobbat efter den och varit tillåtande. Det är okej att göra fel. Vårt arbete med självorganiserade team har underlättat att ta emot på ett bra sätt. Sedan ser vi att det finns saker att förbättra, till exempel i vår onboarding-process. Det fanns exempelvis inte någon information på engelska på intranätet tidigare, vilket är ganska lätt att få till idag, sa Magnus Torekulla, innan han lämnade över till Muhammad Nauman.

Praktikplatsen ledde till en fast anställning

Muhammad Nauman kommer från Pakistan och har en master i marketing och management. När han flyttade till Umeå var det svårt att få jobb, främst på grund av språket. Han valde då att arbeta som personlig assistent, parallellt med att läsa svenska, för att därefter gå en YH-utbildning i IT.

– Jag började leta jobb efter utbildningen men språket var fortfarande ett hinder, så jag sökte praktik via Jobbsprånget och kom till Umeå Energi. Under praktiken hos Umeå Energi har jag utvecklats mycket och språket är inte längre en barriär. Vi pratar bara svenska på jobbet och jag känner mig bekväm med det nu, berättade Muhammad Nauman.

Han sa att han fick utrymme att utvecklas utan press. Han kände sig välkomnad av teamet och utvecklades med deras stöd. I mitten av praktiken fick han även stöd i en svår familjesituation, vilket han känner sig tacksam över. Om något skulle ha kunnat vara bättre så hade han gärna fått mer information på engelska i början, men han konstaterar att alla hjälpte till och översatte när det behövdes.

Nu är Muhammad fast anställd på Umeå Energi:

- Det var framför allt företagskulturen och möjligheten att utvecklas, som gjorde att jag ville fortsätta. Jag lärde mycket, speciellt om företagskulturen, och utvecklade min svenska. Jag känner mig bekväm med att bara prata svenska på jobbet nu. 

Ta del av powerpointpresentationen (pdf)

Se hela föredraget.

Energikonferensen 231011 - 03 När praktiken är en del av företagskulturen Magnus o Mohammad from Sobona on Vimeo.