Omställningsfonderna och förebyggande åtgärder – verktyg för det livslånga lärandet

Med förebyggande insatser kan omställningsfonderna bidra till den kompetensförsörjning som medlemsföretagen behöver och som bidrar till medarbetarnas utveckling. Genom bland annat validering synliggörs de kompetenser som förvärvas i arbetslivet. Johan Frisö, KFS-företagens Trygghetsfond delade med sig av de möjligheter omställningsfonderna kan ge.

Johan Frisö har varit verksamhetsansvarig för KFS-Trygghetsfond i 11 år. Sedan 5 år tillbaka är han anställd av Omställningsfonderna, med uppdrag att fortsatt vara verksamhetsansvarig för KFS-TF. I uppdraget ingår också att ansvara för fondernas arbete med förebyggande insatser för Sobonaföretagen och att vara fondernas representant i arbetet med branschvalidering. Liknande lösningar som Omställningsfonderna finns också för den privata sidan.

Johan Frisö började med att konstatera att mycket bra som görs i branschen. Till exempel initiativet med en montörsakademin i Nacka, Luleå Energis engagemang i validering för kompetensutveckling av en medarbetare, språkstödsmaterial som tas fram och mycket mer. Men ännu mer kan åstadkommas med stöd från Omställningsfonderna.

Organisationen finns över hela landet med regional bemanning, så det är inte långt till en regional rådgivare. Förebyggande insatser öppnar möjligheter för framtidens arbetsliv, att klara utmaningen nu och framåt. Det skapar möjligheter för både individ och företag.

– Ni kan söka medel för utbildningskostnader, kringkostnader och för att validera kompetens för det livslånga lärandet, ett lärande som inte alltid synliggörs. Det är inte krångligt, utan utgår från tre grundkriterier: Insatsen ska tillgodose arbetsgivarens kompetensförsörjningsbehov på kort och lång sikt, öka medarbetarens anställningstrygghet hos arbetsgivaren och vara utöver det som normalt anses vara löpande kompetensutveckling inom ramen för medarbetarens nuvarande anställning, berättade Johan Frisö.

Använd ”möjligheternas avtal”

Han gick sedan in på det han kallade ”Möjligheternas avtal”, nämligen kompetens- och omställningsavtalet KOM-KR. Det ger möjligheter för individ och organisation som kan söka medel från fonderna för att kompetensutveckla och validera.

– Använd avtalet och sök medel. Ta kontakt med oss och för en dialog. Det kan lösa era behov och bidra till medarbetares utveckling, sa Johan Frisö.

Han berättade att de börjar få ansökningar om validering för att synliggöra kompetens internt. Det sker ofta i samband med uppsägningar och ohälsa men mer och mer görs det förebyggande. En person som kanske bara har haft anställning på ett företag och har byggt på internt har inte ett synligt kunnande. Kompetenserna finns men kanske inte är så välsorterade. Omställningsfonderna kan hjälpa till att sortera tillsammans med medarbetaren och visa att ”Allt det här kan du”. Det kan jämföra med modulerna i yrkesprofilen, konstaterade Johan Frisö.

– Det finns möjlighet att söka medel för kostnader i samband med validering och kompetensutvecklingsinsatser. Sista ansökan för perioden 2021-2023 ska vara inne 31 oktober men det finns nya pengar för 2024-2026. Det finns inga begränsningar i stödet kopplat till företagets storlek, så även ett litet företag kan söka mycket pengar, förklarade Johan Frisö.

– Vi ser en tydlig ökning i antal ansökningar under 2023 vilket vi tolkar som att budskapet börjar nå fram, budskapet om vilka möjligheter avtalet erbjuder medlemsföretagen och dess medarbetare. Vi fortsätter sprida informationen på många olika sätt och har goda förhoppningar om att fler och fler företag ska få upp ögonen för detta.

Stegen från ansökan till beslut

Första steget är att fylla i ansökan där det ska framgå varför man söker, vilka medarbetare som berörs, vilket mål man har och kostnaden för detta. Johan Frisös råd är att samverka med de lokala parterna först, innan ansökan skickas in.

Ansökan bedöms av kontoret, som ska ta ställning till om det behöver ställas kompletterande frågor eller uttala sig om på vilka grunder en ansökan beviljas eller avslås. Parternas bedömningsgrupp tittar sedan på utlåtandet från tjänstemännen. Gruppen har möte var tredje vecka och när den har gett sitt utlåtande går ansökan till respektive fond för slutligt avgörande.

–  Processen tar cirka två månader, så ha framförhållning. För gärna en dialog och avvisa inte saker från början. Man kan inte få ersättning för lön eller vikarie, inte heller för sådant som hör till ordinarie arbetsmiljöansvar men ni kan söka pengar för kompetenspåbyggnad för att fylla en annan roll i företaget. Gäller det en stor insats för många medarbetare, ska ni även avsätta resurser för tid att samordna och projektleda detta, de lönekostnaderna kan täckas. Så ta kontakt, prata med oss och undersök möjligheterna, uppmanade Johan Frisö.

Ta del av powerpointpresentationen (pdf)

Se hela föredraget:

Energikonferensen 231011 - 07- Omställningsfonderna och förebyggande åtgärder - Johan Frisö from Sobona on Vimeo.