Traineeprogram med stora förhoppningar

Under hösten har Borås Energi och Miljö startat ett helt nytt traineeprogram. Caroline Tran, HR businesspartner berättade om projektet, som är en ny väg för att underlätta företaget kompetensförsörjning. Det interna samarbetet var en viktig ingrediens när planen togs fram och ska genomföras.

Borås Energi och Miljö ser ett stort behov av framtida kompetens och bestämde sig för att satsa på ett traineeprogram, där de riktade sig till studenter med civil- eller högskoleingenjörsutbildning. För att ta fram upplägget var flera chefer på olika avdelningar involverade. Programmet skulle ge traineen en unik möjlighet att lära sig verksamhetens olika processer och samtidigt bidra till företagets utveckling genom jobbrotation. Traineen ska få en bred kunskap och erfarenhet från hela verksamheten.

–  Vi såg att ett traineeprogram är ett bra sätt att börja sin introduktion till yrkeslivet hos oss. Man får möjlighet att utveckla sin karriär och även chansen att skapa värdefulla relationer med andra traineer, sa Caroline Tran.

– Det är en stor satsning för oss. Vi ser att vi behöver fler ingenjörer och hoppas att detta ska ge resultat. Upplägget är att traineen ska lära sig företagets verksamhetsprocesser och kunna växla mellan olika områden internt. Det har krävts en hel del internt arbete för att formulera mål och syfte.

– Vi tog fram en tydlig annons där upplägget framgick. Vi gick ut tidig vår, med målet att allt skulle vara klart före sommaren och att traineeprogrammet skulle starta efter semestrarna. Vi marknadsförde i olika forum, exempelvis sociala kanaler och mässor. Men det gick trögt i början, det var först mot slutet av ansökningsperioden intresset tog fart, berättade Caroline Tran.

Så är traineeprogrammet uppbyggt

Traineeprogrammet är 12 månader, med en introduktionsvecka och därefter fem block som har olika program med olika projekt och uppdrag. Traineerna har fått en mentor och en handledare för varje område, ett så kallat ”traineeblock”, som ska ge stöttning och vägledning under året. Programmet varvas mellan gruppträffar, praktik, utbildningar, studiebesök och nätverksträffar. Efter varje block görs en presentation med medskick till ledningsgruppen.

När hela rekryteringsprocessen var avklarad hade Borås Energi och Miljö fått in två traineer som kunde börja programmet, något de är nöjda med. Caroline Tran betonade att samarbetet kring rekryteringen var viktigt. Cheferna för de olika områdena ser samma syfte och är överens om upplägget, där tranieen erbjuds en tillsvidareanställning med en tillhörighet från start. Kandidaterna har inte själva fått välja inriktning, utan företaget valde det som passade.

– Vårt mål var att anställa fyra traineer och vi landade på två. Bland de sökande fanns det flera lovande kandidater. En av dem passade klockrent för en ordinarie tjänst som var vakant, så vi anställde direkt. Det är ju första gången vi gör det här och tanken är att programmet ska vara levande och utvecklas hela tiden. Sedan får vi utvärdera när perioden är slut, sa Caroline Tran.

Carolin Tran om förutsättningar för att lyckas med traineeprogrammet

  • Definiera ett tydligt syfte med traineeprogrammet
  • Samarbete mellan avdelningarna/affärsområden
  • Förbered rekryterande chefer inför rekryteringsprocessen så att alla har samma målbild kring urval av slutkandidaterna
  • Utse en programansvarig som tar fram ett strukturerat programupplägg – håller ihop övergripande program samt säkerställer att traineen får en bra introduktion
  • Mentorskapsprogram – ge ramar med förutsättningar för att lyckas med mentorskap. Ett mentorskapsprogram innehåller typiskt lärande, nätverkande och vägledande. Det är en chans för både adept och mentor att utvecklas och skapa nya kontakter och erfarenheter

Ta del av powerpointpresentationen (pdf)

Se hela föredraget:

Energikonferensen 231011 - 05 Traineeprogram med stora förhoppningar Caroline Tran from Sobona on Vimeo.